<p>Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning</p>

Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning

(Foto: foto Roel Kleinpenning)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: De Graafschap op weg naar promotie

  Nieuwsflits

Burgemeester, hoewel we op dit moment (28 april, red.) nog drie wedstrijden hebben te gaan lijkt De Graafschap op weg te zijn naar promotie. Wat betekent de club voor Doetinchem?

“In het algemeen kun je zeggen dat betaald voetbal wat toevoegt aan een gemeente. Dat geldt zeker ook voor De Graafschap en Doetinchem. Een mooie voetbalclub als De Graafschap zorgt voor verbinding en maakt velen trots. Of je nu in de kop van de Eerste Divisie zit of in de staart van de Eredivisie; voetbalwedstrijden blijven altijd spannend en zijn bij uitstek momenten om samen te beleven.”

Hoe kijkt u naar de laatste wedstrijden? 

“We begrijpen dat iedereen de club wil steunen tijdens de laatste wedstrijden. De Graafschap heeft het voor iedereen mogelijk gemaakt thuis via de livestream de wedstrijden te bekijken. Maak hier vooral gebruik van! Met de stijgende besmettingscijfers en de druk in de ziekenhuizen doe ik een dringend beroep op de supporters om niet naar het stadion te komen voor of na afloop van de wedstrijden.”

Komt er nog een promotiefeest?

“Natuurlijk hoop ik dat De Graafschap promoveert! We zijn in overleg met de supportersverenigingen en De Graafschap over mogelijkheden binnen de coronamaatregelen. Hierbij gelden voor supporters natuurlijk dezelfde regels als voor alle andere inwoners.”

Zijn er ook wel eens problemen geweest?

“Soms is de samenwerking tussen de gemeente en de club wel eens woelig geweest. De laatste vier jaar sinds ik hier burgemeester ben, bevindt de samenwerking zich gelukkig in wat rustiger vaarwater. De supporters van De Graafschap zorgen zelden of nooit voor relletjes. Bij de aanhang van sommige bezoekende clubs is dat soms wel anders en niet alleen bij bekende topclubs.”

Wat zijn risicowedstrijden?

“Dat baseert zich op de verwachtingen die we hebben van de supporters van bepaalde bezoekende clubs. Die verwachtingen zijn op ervaring in de praktijk gebaseerd. Het is niet per se zo dat er in de Eredivisie meer risicowedstrijden zijn. Wel is het stadion dan meestal voller en dan neemt het risico ook toe. Door corona hebben we dit seizoen, op twee wedstrijden na, zonder publiek gespeeld, maar in het algemeen hebben de supporters zich aan de regels gehouden. Nu we de ontknoping naderen is meer waakzaamheid geboden. De clubleiding is continu met de politie en handhaving in overleg over de te verwachten situatie.”

Aan wat voor maatregelen moeten we dan denken? 

“In zijn algemeenheid kun je stellen dat als je heel strikt bent met maatregelen de kans groter is dat het mis gaat dan wanneer je wat meer flexibel reageert. Toen Cambuur kampioen werd, is er een feestje in het stadion in Leeuwarden geweest met een paar duizend supporters. De coronaregels werden toen niet strikt aangehouden, maar de politie bood ruimte terwijl ze de zaak in de gaten hielden.”

Zit u op de tribune bij de laatste wedstrijd? 

“Ik sluit niet uit dat ik bij de laatste wedstrijd aanwezig ben. Dat zal dan niet op de tribune zijn, maar in de controlekamer van de politie om te zorgen dat een en ander veilig verloopt.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten