<p>Mike Snoei druipt af na de nederlaag tegen Roda JC.</p>

Mike Snoei druipt af na de nederlaag tegen Roda JC.

(Foto: Henk den Brok)

Geen eredivisie, ‘dag droom, dag doel’

  Nieuwsflits

Doetinchem - Het seizoen zit erop voor De Graafschap. Een langverwachte promotie naar de eredivisie ging niet door. Supporters wijzen Mike Snoei en Peter Hofstede als schuldigen aan dat hun club nog een seizoen in de ‘keukenkastjes competitie’ voetbalt.

door Hans Hissink

Ted van de Pavert is boegbeeld, aanvoerder en één van de weinige regionale selectiespelers van De Graafschap. Hij verwoordde het afgelopen zaterdag na de verloren play-off wedstrijd tegen Roda JC op zijn eigen manier. “In acht dagen geven we het hele seizoen weg. Dag droom, dag doel.” Maar een promotie mis je uiteraard niet in drie wedstrijden. Te weinig punten tegen laagvliegers als FC Dordrecht, FC Eindhoven en de beloftenploegen kosten de Achterhoekse trots in ieder geval 34 wedstrijden op het hoogste niveau.

Hoop

Na het gelijke spel tegen Jong Ajax in Amsterdam was de hoop gevestigd op een overwinning in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. Niemand had er rekening mee gehouden dat er niét gewonnen kon worden tegen de middelmatige Brabantse ploeg. De wedstrijd werd gestaakt door overvloedige regenval die het veld onbespeelbaar maakte. Voordat De Graafschap aan de tweede helft begon werd al duidelijk dat er gewonnen moest worden omdat Go Ahead Eagles de volle buit binnenhaalde in Rotterdam tegen Excelsior en daardoor virtueel gepromoveerd was.

De teleurstelling was groot dat de Superboeren, net als tegen Jong Ajax, geen van de vele kansen benutte om met maar één doelpunt verschil te winnen. Dat was immers de enige opdracht. De meningen lopen uiteen over de hoeveelheid doelpuntrijpe kansen die in twee wedstrijden onbenut bleven. Dat het er heel veel waren is zeker. Dan maar via de ‘lange weg’, lees play-offs, promotie realiseren.

Het mocht niet zo zijn. De nederlaag in de eerste play-off wedstrijd tegen Roda JC kon er nog wel bij. Iets met een gifbeker die helemaal leeggedronken moest worden. De sociale mediakanalen ontploften met het zoeken naar schuldigen en verantwoordelijken voor dit wederom mislukte seizoen. De supporters zijn eensgezind in hun oordeel. Vooral Mike Snoei moet het ontgelden, Peter Hofstede in iets mindere mate. Maar eerlijk is eerlijk, als de spelers één van de vele kansen benut hadden, was er niets aan de hand geweest. De uitspraak van Ted van de Pavert in een interview net na de wedstrijd spreekt echter wel in het nadeel van de coach uit Didam. “We hebben een jaar lang geen progressie geboekt.” Kort daarna volgt in de pers het bericht dat Snoei in ieder geval zelf de handdoek niet in de ring gooit.
Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp wil eerst de teleurstelling laten bezinken. Zeker is dat het gevolgen heeft op technisch én financieel vlak. “De gemiste promotie doet meer pijn dan een degradatie die je misschien nog wel langer aan ziet komen,” legde Ted van de Pavert haarfijn uit.

Meer berichten