<p>50 dingen in de natuur die je gedaan moet hebben voor je twaalfde.&nbsp;</p>

50 dingen in de natuur die je gedaan moet hebben voor je twaalfde. 

(Foto: Marjolein Vermeulen)

‘Spelen in de natuur blijft belangrijk’

  Nieuwsflits

Doetinchem - Vuurtje stoken, slootje springen, fruit plukken of een boomhut bouwen. Kinderen doen het weinig. En dat terwijl hun ouders, opa’s en oma’s juist de mooiste herinneringen koesteren aan de dingen die zij buiten in de natuur beleefden. Het landschap ‘om de hoek’ biedt nog steeds verrassingen, avonturen en mooie verhalen.

Alle kinderen van groep 3 van de basisscholen in Doetinchem, Gaanderen en Wehl krijgen binnenkort het boek 50-Dingen-in-de-natuur die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde.

Mede dankzij de gemeente Doetinchem wordt het boekje ook dit jaar weer gratis aangeboden op de scholen.

Natuur ontdekken

‘50-Dingen’ laat kinderen vanaf groep 3 de natuur ontdekken. Dichtbij huis in de eigen gemeente. Stichting Code Groen zocht de mooie plekken en vijftig laagdrempelige activiteiten die het beleven waard zijn.

Een kleine greep van de plekken: Natuurpark Overstegen, de Stadsboerin, kinderboerderij Kokiezier, de Greephorst, de Watertap en de Verse Kers, maar ook onze beken, bossen en zandheuvels.

‘Wat je in de natuur leert, leer je nergens anders’

De plekken staan aangegeven op een omgevingskaart. Het boek is voorzien van leuke weetjes, suggesties en ruimte voor je eigen verhaaltje, foto’s of tekening om het een echt bewaarboek te maken.

Reacties

Corona gooide vorig jaar roet in het eten maar uiteindelijk was er een feestelijke kick-off met wethouder Ingrid Lambregts. Voor de zomervakantie zijn alsnog de boekjes verspreid onder alle kinderen. Het vernieuwende project kreeg veel enthousiaste reacties.

Op dit moment zijn er nog altijd coronamaatregelen op de scholen, toch is Jacqueline Kiwitz van Code Groen begonnen met scholen te benaderen en heeft ze inmiddels de eerste groepen van een boek voorzien.

Pal naast huis

“Er zijn pal naast je eigen huis zo veel mogelijkheden om de natuur te ontdekken. In de coronatijd zijn gezinnen vaak de natuur ingetrokken in de verschillende seizoenen, met het boek hebben de kinderen een doel. Lekker de deur uit, om te ontdekken en onderzoeken, te ravotten en heerlijk buiten te spelen. Wij hopen de kinderen, hun (groot)ouders, de scholen en kinderopvang weer te prikkelen om mee te doen. Want, van buiten spelen word je vrolijk. En wat je buiten in de natuur leert, leer je nergens anders.”

De Doetinchemse Stichting Code Groen (die wordt ‘gerund’ door Jacqueline Kiwitz, Harry Dorland en Marie-José Groeskamp) ziet het 50-Dingen-boekje als kapstok voor een duurzame ontwikkeling van het natuurbesef bij kinderen.

Volg de ontwikkelingen via Facebook: 50-dingenboek Doetinchem Meer informatie over Stichting Code Groen, mail info@buiten-lokaal.nl

Meer berichten