Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Joop de kabouter

  Nieuwsflits

Je doet er pas toe als ze je een beetje missen, merkte ik twee week geleden. Zelden kreeg ik zoveel reacties op een column. Geen zorg, ik ga er niet van naast mijn wandelschoenen lopen.

Aangezien er geen column was opgenomen door een intern foutje, kreeg ik veel vragen of ik soms ziek was. In de spiegel zag ik niets verontrustends. Twee dagen later kreeg ik een briefkaart van een mij onbekende Doetinchemmer Henny (m). Achter mijn naam staat; columnist-‘schuurschriever’, mooie titel.

Als het moet laat ik het schuren, maar er is gelukkig ook veel moois om over te schrijven. Henny (m)vroeg of ik eens over het historische Mogendorffpand zou willen schrijven. Ik ging er van uit dat hij de jammer genoeg afgebroken oude werkplaats zou bedoelen dat kantoor van de marktvereniging werd, met ringen aan de muur waar de paarden van bestuursleden aan werden gebonden tijdens vergaderingen. Nee, Henny (m) vroeg of die lelijke afbraakwand beschilderd kan worden.

Ik ben het zeer met hem eens, want als u vanaf de Walmolen naar de in oude glorie herrijzende mooie Boliestraat loopt is die ‘afbraakwand’ niet echt een binnenkomer.

Binnenkort ga ik overigens een VVV stadswandeling maken, want er blijkt nog meer te ontdekken in de stad. Dat merk ik aan de vele kinderen die met (groot)ouders het kabouterpad volgen in de stad en/of de Slangenburg. Dagelijks horen we veel enthousiaste kinderstemmetjes als ze een herkenningspunt hebben gespot en daar luisteren naar prachtige verhaaltjes, bijvoorbeeld over de Graafschapkabouter (die nu wel een beetje verdrietig zal zijn), maar Kabouter Joop vertelt nog veel meer over de historie van de stad.

Voor maar vijf euro kunt u bij het Stadsmuseum het routeboekje kopen, een garantie voor een verrassende speurtocht met kinderen. Zo blijken er zelfs kabouters in de Walmolen te wonen. U kunt ook naar het Joop Sarsplein om het verhaal over deze grote man voor Doetinchem te weten te komen. Die Joop zat ook altijd vol verrassingen, al was hij geen kabouter.
Goed gaonMeer berichten