Foto:

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Tunnel...Visie

  Nieuwsflits

In de rubriek ‘Doetinchem Actueel’ van de gemeente pleit wethouder Rens Steintjes voor de komst van de Regio Expres. Voor e-bikers en automobilisten: dat is een sneltrein Winterswijk- Arnhem v.v.

Voor jongeren die in Nijmegen studeren scheelt dat bijna twintig minuten reistijd. Mensen uit Wehl maken de rit naar Arnhem vaak lopend…. tussen de treinbanken in verband met plaatsgebrek. Moet je in Westervoort zijn, dan kun je de pech hebben dat de machinist besluit niet te stoppen omdat er geen mensen meer bij kunnen. Dat jij er uit moet, telt dan even niet.

Om deze problemen op te lossen moet er een dubbelspoor komen met extra perrons in Wehl en de Huet. 21.000 reizigers maken per dag gebruik van dit traject. Als zij ook met de auto zouden gaan, slibt de A12 helemaal dicht. Doetinchem heeft nog een hoofdpijndossier: de spoorwegovergang Europaweg. De vernieuwde vierbaansweg ziet er prachtig uit tot de spoorwegovergang. De automobilist krijgt wachtend voor de gesloten spoorbomen ruim de tijd om naar de vervolgroute te kijken. De tweebaans flessenhals en het spoor voorkomen de doorstroming van het verkeer. Automobilisten, waaronder veel vrachtwagens die niets in de binnenstad te zoeken hebben, kiezen bij gebrek aan tijdswinst dan ook vaak voor een ritje binnenstad. Er wordt uiteraard geklaagd over omleidingen in verband met werkzaamheden aan de C. Missetstraat, maar het voordeel dat vrachtwagens daardoor de stad niet in mogen wordt algemeen ervaren als een weldaad. Houden zo!

De provincie steunt de ondertunneling, maar ProRail geeft als vaak niet thuis. Mocht ProRail het licht ‘ooit’ gaan zien voor stad en regio dan zal het Rijk fors bij moeten springen om de minimaal dertig miljoen dure tunnel te financieren. Maar wie weet in Den Haag waar de Achterhoek ligt? Als we geluk hebben helpt het als Wopke Hoekstra óók denkt dat de Achterhoek in het Twente van ‘onze Pieter’ Omtzigt ligt. Ik ben bang dat we nog jaren geduldig moeten wachten aan het eind van de vierbaansweg voor we licht aan het eind van de tunnel zien.

Goed gaon

Meer berichten