<p>John en Ennio Brands op de Vijverberg eind 2019.</p>

John en Ennio Brands op de Vijverberg eind 2019.

(Foto: Roel Kleinpenning)

‘We hopen finale Wembley te halen!’

  Nieuwsflits

Doetinchem - Het Europees Kampioenschap voetbal begint aankomende vrijdag. Weliswaar met een jaar vertraging, maar voetballiefhebbers kijken er naar uit. “We willen niets missen.”

door Hans Hissink

In december 2019 waren vader en zoon John en Ennio Brands uit Doetinchem al klaar voor het Europees Kampioenschap voetbal dat in 2020 zou plaats vinden. Corona gooide echter roet in het eten. Alles werd afgeblazen.

“Dat was overmacht. Stiekem hadden we er rekening mee gehouden dat het niet door kon gaan. Alle hotels die we na veel gepuzzel hadden geboekt, moesten geannuleerd worden. De UEFA (Europese voetbalbond red.) heeft ons in die periode perfect geïnformeerd. In eerste instantie heb je dan de hoop dat het een jaar later wél doorgaat,” vertelt Ennio.

Opnieuw puzzelen

Die hoop werd werkelijkheid. De puzzel van het zoeken naar hotels in de verschillende speelsteden in Europa waar Oranje eventueel gaat spelen, kon opnieuw beginnen. “Het scheelt wel dat op de dag nauwkeurig hetzelfde speelschema gehanteerd wordt als een jaar eerder,” legt John uit.

Door corona gaat het EK er wel anders uitzien dan de Oranje-gangers gewend zijn. “Amsterdam is een zekerheidje, daar worden de groepswedstrijden gespeeld. Maar dan komen München, Bakoe, Boedapest en Londen om de hoek kijken. Wanneer we bij terugkomst een periode in quarantaine moeten, kan het zijn dat we de halve finale missen. Het is weer een heel gepuzzel om alles voor elkaar te krijgen,” zegt Ennio die het speelschema en reisplan goed in zijn hoofd heeft zitten.

John ziet er niet tegenop dat het net even iets anders verloopt dan zij gewend zijn. “Tijdens de groepswedstrijden hebben we een appartementje geboekt in Amsterdam. Vooral voor de sfeer. Want we willen niets missen als er bijvoorbeeld toch supporterspleinen worden ingericht. Daarnaast is het hartstikke mooi dat in de Arena 16.000 mensen naar binnen mogen in plaats van 12.500 die in eerste instantie toegelaten zouden worden. Dat geeft in ieder geval sfeer. En als je die testen vooraf onzin vindt, dan moet je gewoon lekker thuis blijven.”

‘Als je die testen onzin vindt, dan moet je gewoon thuis blijven’

Over de kansen van het Nederlands Elftal denken John en Ennio anders dan een jaar geleden. “Dat komt ook een beetje door de nieuwe bondscoach. Ik betwijfel of de spelers voor Frank de Boer écht door het vuur willen gaan. Met Ronald Koeman had ik daarom meer vertrouwen op een goed resultaat,” bekent John. Ennio vindt dat er niet te gemakkelijk over de groepsfase gedacht moet worden. “Na de eerste wedstrijd weet je waar je staat.”

Voor John en Ennio is het EK met de uitzwaaiwedstrijd in Enschede begonnen. De resultaten van het Nederlands elftal bepalen waar zij overal in Europa zullen neerstrijken. “We hopen natuurlijk dat we de finale op Wembley halen!”

Meer berichten