<p>Ren&eacute; Klein (midden) en leerlingen van het Metzo.&nbsp;</p>

René Klein (midden) en leerlingen van het Metzo. 

(Foto: PR)

Metzo College zorgt voor lekkere attentie voor de zorg

  Nieuwsflits

DOETINCHEM - “De beste manier om iets te leren, is door iets te doen”, is Rene Klein, docent Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR) van het Metzo College van mening. Om dat op een hele praktische en waardevolle manier in te vullen heeft Klein samen met zijn leerlingen van de derde klas een bijzonder project opgestart. 

Op 23 juni ontvangen circa 2.200 zorgmedewerkers in Doetinchem een zelfgemaakte traktatie van de Metzo leerlingen, als blijk van waardering voor het werk dat er in de coronatijd is verricht.

De leerlingen hebben door de coronacrisis een moeilijke schoolperiode achter de rug. “Het is allemaal niet niks geweest, dat thuis studeren, die digitale lessen en het gebrek aan sociaal contact”, weet Klein. “Iedereen is blij dat er nu meer licht aan de horizon gloort.”

“Ik wilde iets positiefs doen, samen met mijn leerlingen, dus ben ik met ze in gesprek gegaan en heb gevraagd wat wij zouden kunnen doen voor de mensen in de zorg.” 

De leerlingen moesten vervolgens zelf aan de slag met dit project. “Allerlei ideeën werden geopperd, maar de leerlingen ontdekten al snel dat niet elk idee uitvoerbaar zou zijn. Alleen dat was al een leerzaam proces voor ze.” Inmiddels is het plan klaar. 

“Wat het precies gaat worden houden we nog even voor onszelf, maar op 23 juni gaan we bij het Slingeland Ziekenhuis, Den Ooiman, Croonemate, Schavenweide en Stichting Sravana een vers bereidde traktatie afleveren. Een gigantische, maar o zo mooie klus.”

Beeld over corona is veranderd

Eén van de leerlingen die van heel dichtbij heeft meegemaakt hoe groot de impact van corona kan zijn is Ian. “Mijn vader is heel erg ziek geweest en heeft drie weken in coma gelegen omdat hij corona had. Hij werd op oudejaarsavond met een ambulance opgehaald en naar het Slingeland ziekenhuis gebracht. Om vijf over twaalf die nacht belde hij mij op en vertelde dat hij niet zeker wist of hij mij ooit nog zou zien. Ze gingen hem in coma brengen en daarna zou hij naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht worden. Dat was heftig.” De vader van Ian wordt een tijdlang in Nijmegen verpleegd maar hij is inmiddels weer thuis en knapt “heel erg langzaam” op. Door alle zorgen en spanning liep de HBR leerling op school behoorlijke achterstanden op en daalden zijn cijfers. “Gelukkig gaat het nu weer beter, ook omdat ik vanuit school goede begeleiding heb gehad. Iedereen was erg betrokken bij wat er gebeurde. Dat heeft mij wel goed geholpen”, vertelt Ian. “In het begin van de coronaperiode dacht ik nog dat het allemaal een beetje overdreven was. Maar mijn beeld is wel behoorlijk veranderd. Ik heb in Nijmegen verplegend personeel gezien dat huilend en zwetend hun werk deed.” De actie die nu wordt opgezet vindt hij dan ook een superactie en hij werkt er graag aan mee.

Denken in grote aantallen

Ook Lincy, een klasgenoot van Ian, is enthousiast over de actie. “Het is iets totaal anders dan wat we normaal op school doen. Dan bakken we ook wel eens iets, maar dan altijd in kleine aantallen, voor onszelf. Nu moeten we echt een groot aantal producten maken en dat is best een uitdaging. Daarbij moeten we ook nadenken over en zorgen voor de verpakking, de logistiek en dergelijke dingen. Daar leren we best veel van.”

Binnen het Slingeland Ziekenhuis wordt bijzonder enthousiast gereageerd op de actie. “Wat ons vooral raakt is het feit dat het bij de leerlingen zélf vandaan komt. Het is mooi om te zien dat jongeren wel degelijk oog hebben voor onze medewerkers die keihard hebben gewerkt”, aldus Slingeland woordvoerder Saskia Steenbergen.

Op woensdag 23 juni om 14.00 uur worden de eerste presentjes bij het Slingeland Ziekenhuis ‘officieel’ aangeboden aan een medewerker van de ic-afdeling, een medewerker van de spoedeisende hulp en een medewerker die diensten heeft gedraaid op de covid-zorg-afdeling. Ook wethouder Huizinga, met onder andere volksgezondheid in zijn portefeuille, is erg enthousiast over de actie en zal namens de gemeente Doetinchem aanwezig zijn bij de officiële overhandiging. Op dat zelfde moment worden ook de andere locaties bezocht en de traktaties uitgedeeld.

Op de dag zelf krijgen de HBR leerlingen hulp van de leerlingen van de afdeling Zorg & Welzijn (Z&W). “We doen het samen. Dat past bij onze school”, vertelt Klein. “Zo heeft de afdeling Dienstverlening en Producten (D&P) het design van de verpakking ontworpen en gaan de Z&W leerlingen helpen met het inpakken en verspreiden van de traktatie. We hopen dat deze actie onze leerlingen leert hoe processen verlopen maar veel meer nog, dat ze ontdekken hoe gaaf het is om iets voor een ander te doen. Want ‘aandacht voor een ander’ staat hoog in het vaandel bij het Metzo College. Dat blijkt nu wel weer.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden