Zwaan Stam en Jos Spijkers tijdens voorstelling 'Seks in de huiskamer' in de Gruitpoort.
Zwaan Stam en Jos Spijkers tijdens voorstelling 'Seks in de huiskamer' in de Gruitpoort. (Foto: Roel Kleinpenning )

Uit de ‘culturele winterslaap’

  Nieuwsflits

Doetinchem - Binnenlocaties mogen sinds 5 juni weer open. Wat zijn de reacties hierop? “Het is fantastisch om weer mensen over de vloer te hebben”, zegt Charles Droste, directeur Amphion Cultuurbedrijf. “Maar we merken wel dat mensen uit een soort ‘culturele winterslaap’ moeten komen. Ze zijn nog wat voorzichtig. Ze houden er rekening mee dat alles ook zomaar weer teruggedraaid kan worden. We hebben al een paar keer gas gegeven en dan moesten we weer op de rem staan.”

door Carla van der Meer

Bij het filmhuis in de Gruitpoort mogen 30 bezoekers ontvangen worden en in de grote en kleine theaterzalen in Amphion elk 50. “Dit geldt van 5 tot en met 29 juni”, geeft Droste aan. “Met de film kunnen we met 30 bezoekers aardig uit de voeten. In de zalen zijn 50 bezoekers wat weinig, maar het is fantastisch om weer mensen over de vloer te hebben. Het geeft ons, de horeca en de techniek de kans om er weer een beetje in te komen.”

200 bezoekers

Droste: “De verwachting is dat we in juli weer 200 bezoekers mogen ontvangen in de grote zaal. Er moet dan nog wel 1,5 meter afstand gehouden worden. In een zaal waar 900 mensen in kunnen, is dat natuurlijk nog behelpen, maar we mogen in ieder geval weer wat. We zijn blij dat we weer de wei in mogen na dik een half jaar dicht te zijn geweest. Onze bezoekers zijn ook blij dat ze weer mogen komen. We houden ons allemaal vast aan het punt van 1 september dat we weer zonder beperkingen open kunnen.”

Monkey Town

“De eerste dag dat we weer open mochten, was het meteen al heel druk”, zegt Ray van Monkey Town. “De kinderen zijn heel blij dat ze hier weer spelen mogen. Ze hebben ons gemist en wij hen. De ouders zijn ook heel blij dat ze hier weer met de kinderen naar toe kunnen. Ze weten op een gegeven moment niet meer hoe ze kinderen thuis kunnen vermaken. Kinderen moeten hun energie kwijt.”

Vaste klanten komen terug, maar Ray ziet ook nieuwe klanten. “Sinds corona werken we met reserveringen, want het mag uiteraard niet te druk worden. De kinderen hoeven geen 1,5 halve meter afstand te houden, maar de begeleiders wel. We mogen nu 50 begeleiders binnen hebben. Ze kunnen hier aan tafel een kopje koffie drinken. We zien dat één begeleider soms met drie of vier kinderen komt. Ze nemen vriendjes en vriendinnetjes van hun kinderen mee. De kinderen hebben hier de ruimte. We beschikken over 2000 vierkante meter speelruimte.”

‘De kinderen hebben ons gemist en wij de kinderen’

In de periode dat Monkey Town gesloten was, is er veel werk verzet. “We hebben ons eigen personeel kunnen behouden”, zegt Ray. “We hebben heel veel schoonmaakwerk gedaan en er zijn toestellen verplaatst. Er kom ook nog een nieuw toestel bij, maar dat moet nog gekeurd worden. We zijn blij dat Nederland goede veiligheidseisen heeft. Kinderen moeten veilig kunnen spelen. Dat staat voorop.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden