'Je bent niet alleen': bel of mail met de vier dominees


Predikant Ina Veldhuizen. (foto: Leo ten Have)
Predikant Ina Veldhuizen. (foto: Leo ten Have) (Foto: Leo ten Have)
Coronavirus

'Je bent niet alleen': bel of mail met de vier dominees

  Nieuwsflits

DOETINCHEM - Heb je behoefte aan een luisterend oor of een goed gesprek, neem dan gerust contact op met een van de predikanten van de Protestantse Gemeente Doetinchem. De coronacrisis was voor de vier dominees van de Protestantse Gemeente Doetinchem aanleiding om hun telefoonnummers en e-mailadressen beschikbaar te stellen.
Bewoners uit Doetinchem, Gaanderen, Slangenburg en Wehl die hun verhaal kwijt willen of gehoord willen worden, kunnen sinds deze week bellen en e-mailen met de vier dominees van de Protestantse Gemeente Doetinchem. “Even een mogelijkheid om troost te kunnen vinden in deze bizarre tijden, ook al is het over de telefoon”, zegt dominee Ina Veldhuizen.
De reguliere diensten kunnen door de coronacrisis voorlopig enkel online gehouden worden vanuit de vertrouwde vierplekken. “Het leek ons juist goed om in deze tijd present te zijn. We horen ook vanuit onze achterban dat er een behoefte is aan contact. Mensen willen hun verhaal kwijt en zitten met vragen. De kerk is er voor mensen, in welke omstandigheden ook. Dat is het allerbelangrijkste. Voor hen willen we er zijn, juist ook nu, in deze crisistijd”, zegt zij. “Mensen zijn nu meer dan ooit tevoren aan huis gebonden en vooral ouderen komen amper de deur meer uit. Sommigen hebben een klankbord nodig, dat bieden we via de telefoon.”
Volgens de dominee is bij zo’n gesprek een luisterend oor het belangrijkste. “Wij kunnen natuurlijk niet de hele coronacrisis oplossen. We zijn er ook niet voor een oplossing, maar om mee te denken en mee te luisteren. Het gaat erom dat iemand gehoord wordt, z’n verhaal kwijt kan en angsten en zorgen kan delen.” Ina Veldhuizen begrijpt dat de huidige situatie voor sommige mensen zwaar is. “Je zult maar alleen staan en niemand hebben om jouw dingen mee te kunnen bespreken. Omdat die er niet zijn of omdat je dit soort dingen niet met de mensen in je omgeving kunt bespreken. Dan kun je je best alleen voelen en somber worden. Wij proberen deze mensen te helpen met een luisterend oor.”
Het contact met de dominees is niet voorbehouden aan leden van de Protestantse Gemeente Doetinchem. Veldhuizen: “Juist niet, want onze eigen gemeenteleden weten ons vaak wel te vinden en wij hebben ook onze eigen kanalen om hen te bereiken. Dit is ook voor bewoners uit Doetinchem, Gaanderen, Slangenburg en Wehl die niet zo’n sterk lijntje met de kerk hebben om in tijden van isolatie toch verbondenheid te kunnen ervaren.”
De contactgegevens

  • Ds. Wijke Greydanus wijkegreydanus@kpnmail.nl (06) 23 46 00 83
  • Ds. Helma van Loon wmvanloonkuiper@gmail.com (06) 43 22 96 77
  • Ds. Henk Makkinga henkmakkinga@kpnmail.nl (06) 50 98 45 28
  • Ds. Ina Veldhuizen inaveldhuizen@gmail.com (0314) 64 33 33

De kerkdiensten en vieringen van De Protestantse Gemeente Doetinchem in de Catharinakerk, De Hofkerk, De Wingerd, Slangenburg/Gaanderen en Wehl zijn gedurende de coronacrisis alléén online te volgen. Ga daarvoor naar www.pgdoetinchem.nl.

Meer berichten