Janny Velzing, directeur basisschool IJzevoorde.
Janny Velzing, directeur basisschool IJzevoorde. (Foto: Roel Kleinpenning)
Coronavirus

‘Fijn om elkaar weer te zien’

  Nieuwsflits

IJzevoorde - "Het is fijn om het normale leven weer op te pakken”, zegt Janny Velzing, directeur van basisschool IJzevoorde. “We hebben er zin in nu we weer open mogen. In de meivakantie zijn we een dag op school geweest als studiedag. We hebben besproken hoe we nu verder gaan. En hoe we aan de richtlijnen en maatregelen kunnen voldoen, ook op het gebied van het halen en brengen van de kinderen, indeling van de klassen en het toiletgebruik.”

door Carla van der Meer

De afgelopen periode hebben de leerlingen onderwijs op afstand gehad. “We hebben in beeld gebracht wat ze in die periode gedaan hebben”, vertelt Velzing. 

“We hebben een aardig idee waar de kinderen nu staan en hoe we verder gaan. Er zijn natuurlijk altijd niveauverschillen in een klas. Die zullen de afgelopen tijd groter geworden zijn. De kinderen hebben in principe les gehad van de leerkracht. Er zijn lessen aangeboden en ze hebben zelfstandig huiswerk gemaakt. Maar niet alle ouders hebben de mogelijkheden om hun kinderen te begeleiden. Sommige ouders pakten het heel serieus op en begeleidden de kinderen. Sommigen hebben zelfs een privé-leerkracht ingehuurd. Maar niet iedereen heeft die mogelijkheden. Ook zijn er kinderen die prima gedijen buiten een klas, waar ze minder afgeleid worden. We vinden het erg knap hoe de ouders het oppakten, maar de verschillen zijn groter geworden. Dat is niet erg. Kinderen zijn altijd verschillend. We kijken hoever ze zijn gekomen. In de eerste week staat elkaar weer ontmoeten voorop. Bij ons hadden de kinderen geen eigen plek. Die hebben ze nu wel. De klas is nu anders ingericht dan gewend. En ze moeten 1,5 meter bij leerkrachten vandaan blijven. Ze hoeven ook niet op de bel te wachten, maar kunnen direct naar binnen, zodat buiten geen ophoping ontstaat. Ouders mogen de school niet in."

Niet eng

“We hebben hier niet veel problemen met leerkrachten die het eng vinden om weer aan het werk te gaan”, zegt Janny Velzing. “Het voordeel is dat we een redelijk jong team hebben. Ze staan daar anders in dan oudere leerkrachten. We hebben een kleine school met vier groepen en acht personeelsleden. Maar we moeten wel allemaal op afstand blijven. Er zijn twee kantoortjes waar we alleen werken en er mag er maar één in de ruimte waar we koffie halen. Na schooltijd praten we na in een klaslokaal. Het lukt prima om anderhalve meter uit elkaar te blijven.”

Meer berichten