Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: De Graafschap

  Nieuwsflits

Burgemeester, De Graafschap heeft het kort geding tegen de KNVB op 14 mei verloren. Hoe kijkt u daar achteraf tegenaan? 

“Ik vond dat natuurlijk een teleurstellende uitspraak. Voor de club, voor de supporters en misschien wel voor het voetbal. Maar de rechter heeft er zich over uitgesproken en dat is nu de nieuwe werkelijkheid. Ik heb de hoorzitting gevolgd. De rechter heeft getoetst of de KNVB deze beslissing rechtens had mogen nemen. Zijn conclusie tijdens de zitting was bevestigend.”

U hebt zelf onder meer verenigingsrecht gestudeerd. Was dit volgens u een terechte uitspraak van de rechter? 

“Ik ben lang actief geweest bij diverse sportorganisaties en altijd wel met zaken aan de juridische kant van de sport. Ik heb altijd geleerd dat als er een kwestie is die, zoals nu, niet te voorzien was dat je de zaak dan terug moet leggen bij het hoogste orgaan van die organisatie. In dit geval zou dat dus de algemene ledenvergadering zijn.”

De clubs De Graafschap en Cambuur voelen zich ernstig benadeeld. Hoe ziet u dat als trouwe supporter van De Graafschap? 

“Natuurlijk zijn Cambuur en De Graafschap door deze beslissing benadeeld. Eric Gudde van de KNVB heeft in een vergadering gezegd dat benadeelde clubs gecompenseerd moeten worden. Dat is nu aan de orde. Die schade is vrij nauwkeurig te berekenen. Ik denk dan ook dat hun aanspraak op compensatie kansrijk is.”

Ook zonder gemiste promotie wordt het moeilijk voor De Graafschap het hoofd boven water te houden. Kan de gemeente de club een steuntje in de rug geven? 

“Het voetbal staat financieel onder druk. Een gemiddelde voetballer bij een club in de eerste divisie verdient minder dan modaal. Een belangrijk pluspunt van De Graafschap is de trouw van de aanhang. In tegenstelling tot veel andere clubs ziet de begroting van De Graafschap er gezond uit. In Nederland hebben we 34 gemeenten met betaald voetbal. Doetinchem zit bij de kleinste drie van die lijst. De gemeente en De Graafschap werken goed samen op bijvoorbeeld maatschappelijk gebied.”


Wat is de betekenis van De Graafschap voor Doetinchem? 

“De Graafschap heeft een uitstraling die goed is voor Doetinchem en de hele regio. Van alle sporten heeft voetbal de meeste impact op de mensen.”


Gaan ze volgend jaar promoveren? 

“Zeker! We hebben een heel leuk jaar achter de rug met een sterke focus op de Eredivisie.”

Wat als er een Russische of Arabische miljonair komt die de club wil kopen? 

“Nee hoor, bovendien zijn er zijn genoeg Achterhoekse miljonairs. Laat De Graafschap maar gewoon Achterhoeks blijven. Een echte volksclub. Dat past het best bij hen.”


(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten