Contactberoepen weer aan de slag


Kapster Maida van kapsalon Hardy Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning)
Kapster Maida van kapsalon Hardy Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Coronavirus

Contactberoepen weer aan de slag

  Nieuwsflits

Doetinchem - Sinds 11 mei mogen mensen in contactberoepen zoals kappers, rijschoolhouders en fysiotherapeuten weer aan de slag. Hoe is het hen deze paar weken bevallen? “We zijn meteen op 11 mei weer open gegaan”, zegt Marc Bolder, mede-eigenaar Kapsalon Hardy. “We hebben uiteraard de aanpassingen gedaan volgens de regels van het RIVM. Als je daaraan voldoet, kun je werken en dat is goed te doen.”

door Carla van der Meer

“De klanten moeten telefonisch of online een afspraak maken. Er wordt gevraagd of ze klachten hebben. Zo ja, dan mogen ze niet komen. We kunnen niet meer zoveel klanten op een dag hebben als eerder, wat er moet 1,5 meter afstand gehouden worden. Na elke knipbeurt moeten we alles aan scharen en kammen desinfecteren. De klant hoeft niet verplicht een mondkapje op. Het voordeel is dat we achter de klant staan, zo is er minder kans op besmetting. De klanten zijn heel blij dat hun haren eindelijk geknipt kunnen worden. Je ziet op internet allerlei filmpjes, maar wij zijn nog geen rare dingen tegengekomen. Ze hebben trouw gewacht. Het omzetverlies is gigantisch. Dat halen we dit jaar niet meer in.”

Luchten en schoonmaken

Ook Verkeersschool Anneveldt kan minder leerlingen per dag lesgeven. “We zijn veel tijd kwijt door de veiligheidsvoorschriften”, laat Piet Anneveldt weten. “Tussen de lessen door moet de auto gelucht en schoongemaakt worden. Dat moet elke 50 minuten. Dus als een leerling een dubbele les wil, dan moeten we onderweg even stoppen en de auto uitgaan. Er mogen maar twee mensen in de auto. Een nieuwe leerling alvast ophalen kan niet meer. Bij de les is een mondkapje niet verplicht, bij het examen wel. Leerlingen zijn blij dat we weer kunnen rijden.”

“Het fijne is dat het weer geoorloofd is om te behandelen”, vindt Remco Freriks van Fysiotherapie de Huet. “Alhoewel de regels van het RIVM sommige behandelingen moeilijk maken, zoals bij de manueel therapie shockwave en dry needling. Bij deze behandelingen heb je persoonlijke beschermingsmiddelen nodig. Gelukkig hebben we onze praktijken zo ingericht dat er voldoende vloeroppervlak is om 1,5 meter afstand aan te houden. Maar het heeft toch consequenties voor het aantal mensen dat we op een dag kunnen zien. We plannen de afspraken ruimer in, zodat mensen elkaar niet kruisen in de wachtkamer. Ook is het lastig voor mensen die gehaald en gebracht worden. Ze moeten alleen naar binnen. Bij de kinderen mag er een ouder mee, maar die moet ook 1,5 meter afstand houden. Bovendien kunnen kwetsbare groepen, zoals mensen met COPD, nog steeds niet de therapie krijgen die ze nodig hebben. Zij oefenen in een groep, dat is nu te risicovol. Die behandelingen vallen nu weg, terwijl ze die hard nodig hebben. Ook zagen veel mensen een behandeling op afstand via de computer of laptop niet zitten. We zien dat er nu weer afspraken gemaakt worden. Maar niet iedereen durft het aan.”

Meer berichten