Foto:
Coronavirus

Veilig terug naar het Metzo College

  Nieuwsflits

DOETNCHEM - Nog nooit heeft facilitair manager Christian ter Heijne van het Metzo College moeten doen wat hij de afgelopen weken heeft gedaan; het schoolgebouw coronaproof maken zodat leerlingen vanaf 3 juni op een veilige en verantwoorde manier weer lessen kunnen volgen in het gebouw. 

De voldoening is dan ook groot. “We hebben over alles nagedacht en hebben een veilige omgeving, conform de RIVM richtlijnen, gecreëerd voor leerlingen en docenten. Laat ze maar komen!”

Er is een éénrichtingsroute uitgewerkt binnen de school. Bij het ene trappenhuis mogen leerlingen alleen omhoog en bij een ander trappenhuis omlaag. De kluisjes worden niet gebruikt, deuren van lokalen en trappenhuizen staan continu open en een aantal toiletten is gesloten. Leerlingen blijven in de lokalen, de docenten wisselen wel en zo zijn er nog veel meer kleine, maar noodzakelijke regels op papier gezet. Door verschillende lestijden en een beperkter aantal leerlingen is een goede spreiding van leerlingen mogelijk gemaakt.

Het is een immense klus geweest om alles zó te organiseren dat alle regels en richtlijnen op de juiste wijze ingevuld konden worden. “We gaan werken met halve klassen, dus dat betekent een totaal ander lesrooster, maar ook een andere indeling van de klaslokalen. Na veel denk- en puzzelwerk hebben we een opstelling gevonden die voldoet aan de regels en waarbij we niet met meubilair hebben gesjouwd. Want dat moet je dan weer ergens opslaan en dat is niet te doen”, aldus Ter Heijne.

De laatste zes schoolweken zijn ingrijpend anders dan voor de corona uitbraak. “Een andere klasindeling, andere lestijden, wisselende momenten om de klas en school te verlaten of binnen te komen, een ander schema om pauzes te houden, noem maar op. We hebben alles goed doordacht en uitgewerkt.”

Zoals gebruikelijk binnen het Metzo College werken leerlingen en docenten samen aan de kwaliteit en uitstraling van de school. “Leren doe je in de praktijk, vinden wij. We maken gebruik van de talenten en kwaliteiten die we in huis hebben”, vertelt teamleider Camiel Steverink. Om iedereen kennis te laten maken met de nieuwe regels hebben twee leerlingen, Snow Ubbink en Joni Willemsen, een filmpje gemaakt dat naar alle leerlingen is gestuurd en online te bekijken is. Deze twee talenten, die allebei veel en enthousiast met beeld en geluid bezig zijn hebben er een creatieve en aantrekkelijke invulling aan gegeven. “Het is voor leerlingen ook veel aantrekkelijker om van medescholieren te horen en te zien wat de bedoeling is, dan van een paar docenten”, is de heldere conclusie van de filmende dames. Snow (16) doet dit jaar eindexamen en weet eigenlijk al wel dat ze geslaagd is. Ervaring met filmen en acteren heeft ze al en ze heeft zelfs een eigen theaterschool waarin ze theater- en musicallessen geeft. Joni (ook 16) droomt van een carrière als actrice maar weet dat dat best lastig kan zijn. Zij doet volgend jaar examen en gaat daarna naar het ROC in Ede om een fotografie opleiding te volgen.

Veel kosten heeft de school niet hoeven maken om alles coronaproof te maken. “Alleen een aantal palen met desinfectiepompjes en een behoorlijk aantal liters desinfectiemiddelen. De rest valt wel mee. Het grote voordeel van een VMBO school is, dat er veel ‘in school’ gemaakt kan worden, zoals bijvoorbeeld een mal waarmee pijlen op de vloer gemaakt konden worden. Die hebben we gewoon zelf met onze laserprinter gemaakt”, vertelt Ter Heijne trots.

Er breekt een bijzondere tijd aan binnen het Metzo, de laatste zes weken gaan duidelijk anders zijn dan normaal. “Wij zijn er van overtuigd dat alles veilig is. De basisregels zoals die gelden in de samenleving blijven van kracht maar wij kijken er naar uit om onze leerlingen weer te ontvangen om samen een prettig einde aan het schooljaar te maken”, aldus Steverink.

Meer berichten