Charles Droste in de container met de jaarbrochures. De programmering van de laatste maanden liep compleet in de soep. (foto: Roel Kleinpenning)
Charles Droste in de container met de jaarbrochures. De programmering van de laatste maanden liep compleet in de soep. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Coronavirus

Amphion weer beperkt open

  Nieuwsflits

Doetinchem - “De maatregelen van Den Haag om in juni weer open te gaan waarbij er 30 mensen aanwezig mogen zijn, voelt bijna als een belediging”, zegt Charles Droste, directeur van schouwburg Amphion in Doetinchem. “Een bakker kan ook tien broden bakken op een dag, maar dat is niet rendabel. We wachten daarom tot 1 juli voor we open gaan, want dan mogen er honderd mensen binnen zijn. We staan te popelen om weer van start te gaan.”

door Carla van der Meer

In juli staan voorstellingen van zanger Ruud Hermans en cabaretières Kiki Schippers en Natalie Baartman op het programma. Evenals een voorstelling van Brandweerman Sam en Liedjesstraat van Warboel. “Dit zijn allemaal uitgestelde voorstellingen”, vertelt Droste. “Ze worden nu dus later gespeeld en met een beperkt publiek.” Droste wenst vurig dat het coronavirus zover afneemt dat de schouwburg in september weer gewoon open mag. “Het is positief dat de sportscholen nu ook al twee maanden eerder open mogen, dus wie weet”, zegt Droste. “Als we rekening moeten houden met 1,5 meter afstand, dan kunnen we in de grote zaal maar 180 van de 870 stoelen verkopen en in de kleine zaal 60 van de 300. We zijn met artiesten en producenten druk in overleg welke voorstellingen we met dit beperkte aantal plaatsen nog kunnen laten spelen om ze rendabel te maken. Iedereen snapt dat we nu geen grote operavoorstelling hier naartoe halen. Verder kijken we naar welke aanpassingen we kunnen doen om voorstellingen in een kleinere variant te kunnen spelen.”

Amphion staat nu leeg en wil toch wat voor de samenleving betekenen. “Dat heeft ertoe geleid dat in het pinksterweekend de uitzendingen van Omroep Gelderland hier vandaan kwamen”, aldus Droste. “Verder zijn we er door collega-theaters op geattendeerd dat leerlingen van groep 8 hun musical in het theater kunnen spelen. De musicals worden opgenomen en die kunnen de leerlingen streamen met ouders en verdere familie. Zo willen we zoveel mogelijk nuttig en zinvol bezig zijn voor iedereen. Stel dat bedrijven willen vergaderen en er zelf niet de plek voor hebben om afstand te houden, dan kunnen ze ook hier komen. En samen met Gruitpoort kijken we naar mogelijkheden voor ouderen.”

Voor Amphion moet het huidige seizoen als verloren worden beschouwd. Waarschijnlijk komt eind augustus het programmaboekje voor het nieuwe seizoen. “Veel voorstellingen van maart, april en mei naar het nieuwe seizoen doorgeschoven, waaronder Douwe Bob en Waylon”, geeft Droste aan. “Als voorstellingen tegen die tijd nog steeds met minder mensen mogen doorgaan, dan kijken we of we er twee achter elkaar kunnen doen, of op een andere dag. Als een voorstelling onverhoopt niet doorgaat, dan stellen we de mensen op de hoogte. We vragen ze of ze het tegoed om hun account willen laten staan. Dat blijft onbeperkt geldig. Maar ze hebben ook het consumentenrecht om het geld terug te vragen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden