Wilfried Nijenhuis van Het Onland. (foto: Roel Kleinpenning)
Wilfried Nijenhuis van Het Onland. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Coronavirus

Optimisme bij de horeca-ondernemers

  Nieuwsflits

Doetinchem - De horeca opende na de lockdown op tweede pinksterdag de deuren. In Doetinchem klinken positieve geluiden bij verschillende ondernemers, die inventief zijn geweest om de klanten te mogen verwelkomen.

door Remko Alberink

Ga er maar aan staan als horeca-ondernemer, eerst een gedwongen sluiting en daarna een trits regels die gelden bij het heropenen van de zaak in deze coronatijd.

"We volgen precies de richtlijnen van het RIVM", stelt Wilfried Nijenhuis van Herberg 't Onland in Doetinchem niet zonder trots. "Desinfecteren, vragen stellen, looppaden, elk uur de wc's schoonmaken: we doen het allemaal."

Nijenhuis merkte dat klanten in het algemeen nog wel angst hebben. "Gelukkig was het veelal mooi weer, en konden de mensen op het terras terecht. Binnen mogen we immers maar dertig gasten ontvangen. Dat ging steeds goed. Als er mensen aankwamen en het zat vol, was er ook een stel aan het afrekenen. Dat de angst er in zit, dat is een feit. We willen graag de angst bij de bezoekers wegnemen."

Ook bij grandcafé Hendrixen in de Doetinchemse Grutstraat zit de loop er al goed in. "Daar zijn we net zoals bij café De Bank niet ontevreden over", reageert Walter Hendrixen. "Met de familie runnen we de zaak en we zijn blij dat ook het personeel het in deze tijd zo goed oppakt, het is toch ook voor hen een heel andere tijd."

Impulsinvesteringen

Heeft de ene onderneming schermen tussen de tafels, de andere zaak plaatst de tafels verder uit elkaar om aan de anderhalvemeternorm te voldoen. "Maar ondernemers moeten ook oppassen met impulsinvesteringen. Misschien gelden er binnenkort wel weer heel andere regels", waarschuwt Hendrixen.

"Wat dat betreft is het een voordeel dat wij met 't Onland buitenaf zitten, we hebben de ruimte", schetst Nijenhuis. "We hebben de tafels dus gewoon verder uit elkaar gezet en ook een looprichting aangegeven. Als je een kleine zaak hebt, is dat bijvoorbeeld een stuk lastiger."

In het centrum zit Gringo's, al valt die niet in de door Nijenhuis genoemde categorie klein. Gringo's is namelijk een van de grotere restaurants "Tijdens de lockdown hebben we verbouwd", legt bedrijfsleider Luc Kuiper uit. "Dat was geforceerd investeren, maar anders heb je een deel leeg staan. Kon hij voorheen bijna 200 gasten tegelijkertijd kwijt, dat aantal is binnen gereduceerd tot zestig. Het loopt aardig, al had ik verwacht dat de mensen op 1 juni in rijen voor de deur stonden. Dat was niet het geval."

Kuiper merkt net als zijn collega's het verschil tussen gasten. "Je merkt dat de jeugd niet erg angstig is om corona op te lopen, de oudere generatie iets meer."

Terras

De aanloop in de Grutstraat is goed, en gelukkig heeft Gringos's een groot en gezellig terras. "Dat zit gezellig vol met mensen die willen borrelen. Toch is het wachten op de volgende stap, dat er bijvoorbeeld honderd mensen mogen zitten , dan zal het vertrouwen onder gasten ook toenemen."

Drie keer Boh Foi Toch

In juli treedt dialectband Boh Foi Toch op een dag drie keer op bij 't Onland. "Steeds mogen er honderd mensen zijn, drie keer is toch driehonderd mensen", legt Wilfried Nijenhuis van 't Onland uit. "Ik vind dat je toch iets moet ondernemen om de mensen te vermaken."

Pinchos heeft verbouwd

"Tijdens de lockdown hebben we een toiletgroep gebouwd in Pinchos", legt Luc Kuiper van Gringo's uit. "Daardoor kon deze locatie zelfstandig open en konden we er ook dertig personen ontvangen. Dat scheelt natuurlijk enorm, anders was Pinchos leeg gebleven."

Meer berichten