Deelnemers aan de demonstratie voor het stadhuis.
Deelnemers aan de demonstratie voor het stadhuis. (Foto: PR)

Demonstranten boos na weghalen bloemen

  Nieuwsflits

Doetinchem - Zondag 21 juni is er een vrijheidsdemonstratie geweest bij het stadhuis in Doetinchem Door jong en oud werden bloemen en teksten gelegd die vreemd genoeg na afloop verwijderd werden. “Het recht om openlijk vreedzaam te demonstreren bestaat in Doetinchem kennelijk niet.”

door Hans Hissink

In Den Haag werd de demonstratie voor vrijheid en democratie verboden. Als alternatief organiseerde actiegroep 'Viruswaanzin' (viruswaanzin.nl) op kleinere plekken vreedzame protesten om te demonstreren voor het behoud van een democratische rechtsstaat. Bij het stadhuis in Doetinchem legden enkele tientallen mensen bloemen en vredelievende teksten neer.

Maxine van Bergen Henegouw was aanwezig met haar gezin. "Wij hebben bloemen neergelegd met een mooie boodschap ter ere van onze vrijheid en de democratie. Dit is een kans om onze zorgen te uiten ten gevolge van de vele censuur en de vele en te snelle veranderingen die plaatsvinden in onze democratie. Met de spoedwet zetten we onze vrijheid op het spel. Het coronavirus is er absoluut, maar het beleid daaromtrent kraakt aan alle kanten. We moeten wel kritisch zijn en waakzaam blijven."

Jong en oud

De demonstratie in Doetinchem vond niet op één tijdstip plaats. Gedurende de hele dag werden door Doetinchemmers, jong en oud, bloemen en teksten neergelegd. Teksten gingen over liefde, geduld, vertrouwen met elkaar en voor elkaar. Er werden ook spandoeken opgehangen. Op het plein voor het stadhuis werden met ducktape teksten gemaakt zoals 'Stop de censuur' en 'Zijn jullie al wakker'.
Van Bergen Henegouw ging aan het eind van de middag naar huis met het vertrouwen dat alles zou blijven liggen, dit was echter niet het geval. "Tot onze verbazing zijn de bloemen en teksten direct na de demonstratie verwijderd. Dit gebeurde gedurende de dag al. Vreemd toch? Over censuur gesproken. Alsof er niets had plaatsgevonden die zondagmiddag. Al onze mooie inspirerende boodschappen waren opgeruimd. Deze boodschappen waren voor iedereen bedoeld, om te lezen en te inspireren. Er zat geen enkel aanstootgevend of lelijk bericht tussen. Wij hebben dit met ons allen met veel liefde gedaan. Wanneer er een ongeluk is gebeurd of een aanslag gepleegd is, blijven de bloemen met boodschap toch ook langere tijd liggen? Wij zijn benieuwd vanuit welke hoek deze beslissing gekomen is."

Bloemen door BUHA weggehaald

De bloemen en teksten die bij het stadhuis in Doetinchem werden neergelegd tijdens de demonstratie op 21 juni zijn tot verrassing van de deelnemers diezelfde avond nog weggehaald. Tientallen mensen hadden deze met veel liefde én een boodschap neergelegd en waren benieuwd vanuit welke hoek deze beslissing gekomen is. Het is in ieder geval een weloverwogen beslissing geweest. Een woordvoerder van de gemeente Doetinchem kan duidelijk uitleggen waarom dat gebeurd is. "De demonstratie was vooraf niet bekend gemaakt bij ons. Mensen hebben gewoon kunnen en mogen demonstreren. Aan het eind van de dag, tussen 19.30 en 20.00 uur, was volgens onze informatie de demonstratie ten einde. Daarop hebben wij vanuit praktisch oogpunt besloten de spullen die achter waren gebleven op te ruimen. Het was bij ons niet bekend dat de mensen nog verder wilden demonstreren." 

Wie bloemen en teksten gedurende de dag heeft weggehaald, is niet bekend.

Reageren kan naar dit mailadres.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden