Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Vakantie en corona

  Nieuwsflits

Burgemeester, op dinsdag 23 juni kwam de regering met een aanzienlijke versoepeling van de coronamaatregelen die in feite het loslaten ervan betekenen met uitzondering van de afstandregel. Met de vakantie voor de boeg wordt dat een hot item. Hoe gaat dit gehandhaafd worden?

“Per 1 juli hebben we niet alleen een versoepeling van de regels maar ook een versimpeling ervan gekregen. Dat was ook hard nodig. In het begin in maart was alles eenduidig en wist iedereen waar men aan toe was. In de loop van de weken kwamen er steeds meer, soms tegenstrijdige of onduidelijke, regels bij. Vanochtend (30 juni, red.) is door de Veiligheidsregio een nieuwe noodverordening vastgesteld. Die munt uit door eenvoud en kan daardoor beter worden nageleefd en gehandhaafd.”

Mark Rutte deed een beroep op de discipline en het begrip van de mensen. Is dat nog in voldoende mate aanwezig en hoe wordt erop toegezien?

“Je ziet dat mensen steeds meer moeite hebben met de anderhalvemeterregel. Dat is heel menselijk, men zoekt elkaars nabijheid zeker na maanden van afstand tot elkaar. In Doetinchem is het relatief goed gegaan in de afgelopen periode. De mensen willen wel en hebben vaak ook wel discipline. Toch wordt het steeds moeilijker.Bij handhaving geven we de voorkeur aan overtuigen boven bekeuren.”

Ondanks alle optimisme is corona nog steeds niet voorbij. Is er een noodscenario voor het geval dat het virus weer opflakkert? 

“Alle gezagsdragers in Nederland houden er rekening mee dat het virus vroeg of laat weer de kop opsteekt en hebben daarvoor een scenario achter de hand. Vanaf 1 juli heb ik als burgemeester een deel van mijn verantwoordelijkheden weer teruggekregen.”

U hebt zelf waarschijnlijk ook vakantieplannen. Zijn die anders geworden na corona dan ervoor?

“Wij hadden graag naar Zuid-Frankrijk gewild, maar dat doen we nu niet en vliegen doen we zeker niet. De nieuwe plannen zijn een weekje Ameland en daarna een weekje Oostenrijk per auto.”

Welke voorzorgen neem u in de vakantie?

“We hebben bewust gekozen voor locaties met voldoende ruimte en een goede annuleringsverzekering. Het wordt een relaxte vakantie en we nemen een paar boeken mee.”


Hoe snel kunt u weer thuis zijn als er wat mis is? 

“Vanuit zowel Ameland als Oostenrijk kun je zelfstandig vrij snel weer thuis zijn als het er echt op aankomt.”

Wat vindt u van mensen die nu tegen de adviezen in met all-in arrangementen naar bijvoorbeeld Turkije vliegen?

“Nu een all-in vliegreis maken naar bijvoorbeeld Turkije lijkt mij niet verstandig en het gaat bovendien tegen de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse zaken in. Ik zou dat, althans vooralsnog, niet doen. Raadpleeg voordat je een vakantiebestemming kiest eerst de adviezen van het ministerie.”

(tekst: Bert Vinkenborg)Meer berichten