Ben Beijer bekijkt 't anders: De Zumpe


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: De Zumpe

  Nieuwsflits

Kent u dat ook, dat het lijkt alsof uw kleding is gekrompen vanaf maart?Wij hebben geen weegschaal meer sinds de laatste stuk ging. Het bleef dus gissen naar de oorzaak. Toen mijn arts besloot mij de maat te nemen en te wegen, werd het snel duidelijk.

Om mijn aderen open te houden, kreeg ik het advies dagelijks een flink stuk te lopen. Het vervelende is dat ik vanaf huis als vanzelf langs gezellige terrassen loop. De specialist heeft me aangeraden om niet stil te blijven staan, maar door de pijn heen te lopen.

Over het gaan zitten heeft hij het volgens mij niet gehad, dus besloot ik dat even te doen. De ober was net bij een belendende tafel voor een bestelling en ik hoorde de man zeggen: "Mijn vrouw zou graag nog een cappuccino hebben en ik een jonge jenever.” "Zou je dat wel doen, Klaas", zei de dame een beetje gebiedend, "neem toch een watertje."

"Het klopt toch meneer", betrok hij mij in het gesprek, "dat we zuinig met water moeten zijn in verband met de droogte in onze regio, daarom bestel ik iets waar zo weinig mogelijk water in zit. De natuur gaat ons aan het hart. Wij wonen in de buurt van de Zumpe, de natste plek van Doetinchem, op deze terrassen na. Het waterschap heeft verboden grondwater op te pompen. Mijn vrouw heeft net als zo’n 3.000 anderen getekend om de Zumpe te redden, die laten het wel uit hun hoofd de tuinen te sproeien. Ik offer mij op door zo weinig mogelijk water te gebruiken, vandaar die borrel."

Ik zeg dat ik het een sympathiek gebaar vind.

"Mooie sportschoenen heeft u aan, meneer", zegt hij ineens. "Lopen die lekker?" "Prima", zeg ik, "het helpt ook beter dan alleen sportboeken lezen."

Ik drink veel water, maar sloot mij nu van harte aan bij zijn poging de Zumpe te redden. Goed gaon.

Meer berichten