De bus van Zutphen naar Doetinchem komt door Leesten en Dichteren en leverde de inspiratie voor Hans digitale tijdschrift. (foto: Feikje Breimer)
De bus van Zutphen naar Doetinchem komt door Leesten en Dichteren en leverde de inspiratie voor Hans digitale tijdschrift. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Man van papier digitaal voor de kunst

  Nieuwsflits

Doetinchem - Hij noemt zichzelf een man van papier, maar schuwt doek en digitaal niet. Toen Corona het volledig voorlezen van het gedicht Mei van Gorter onmogelijk maakte stortte Hans Heesen zich op een ander cultureel project. Het gratis kunstzinnige tijdschrift Dichteren Leesten.

door Feikje Breimer

Hans (61) reisde regelmatig met de bus van Zutphen naar Doetinchem. De haltes waar de bus stopt vormen samen als het ware een regel poëzie. “Warnsveld, Leesten, Baak, Hummelo, Dichteren”, noemt Hans op, “op een bord zag ik de naam Dichteren. Dichteren Leesten; wanneer je dat achter elkaar zet is het net koeterwaals, dat vind ik grappig.”

Hans is directeur van het filmhuis Luxor in Zutphen, is docent Scenario aan de Nederlandse Filmacademie, was scenarist voor diverse films en organiseert jaarlijks ‘Lees Mei’ waar honderd dichters, schrijvers en kunstenaars de ruim vierduizend versregels van het gedicht Mei van Gorter voorlezen. Toen dat dit jaar niet door kon gaan organiseerde hij zijn eigen feestje. Hij vroeg bevriende kunstenaars, dichters, schrijvers en fotografen een bijdrage te leveren aan zijn digitale tijdschrift Dichteren Leesten.

“Nee, daarbij heb ik geen doel voor ogen. Nescio omschreef het al zo treffend: Gods doel is doelloosheid. Ik doe dit voor mijn plezier en in mijn eentje.” Hans trekt een vies gezicht en vervolgt: “Zo hoef ik ook geen vergaderingen te houden. Al is het soms wel lastig, want als ik een bepaalde tekst of afbeelding niet opneem kan ik niet iemand anders de schuld geven. Ik heb ook geen selectiecriteria opgeschreven, maar alle geplaatste bijdragen hebben iets eigens, iets speels en verrassends. Verder heb ik veel aandacht besteed aan de vorm en de mix van beeld en tekst. Het is als het ware een compositie geworden. Door mijn culturele activiteiten ken ik veel mensen waarvan ik het idee had dat ze een mooie bijdrage konden leveren. Het lijkt een beetje op het organiseren van een feest waarbij je alleen maar mensen uitnodigt waar je blij van wordt. De bijdragen die ik ontving voelden stuk voor stuk als een cadeautje.

Driehonderd geïnteresseerden hebben inmiddels Dichteren Leesten twee keer gratis ontvangen in hun mailbox.”

Lang niet alle cadeautjes die Hans in zijn mailbox ontving heeft hij opgenomen. “Ieder verhaal begint met selectie en ordening, ook wanneer je zelf een verhaal vertelt. Het gaat niet om wat je niet selecteert maar om wat je wél selecteert. Vorig jaar heb ik de verhalenbundel Naar Zutphen uitgebracht met zes verhalen. Ik ben erg geïnteresseerd in verhalen. Ik ben benieuwd welke schrijvers en dichters in de wijk Dichteren wonen. Maar nee, je hoeft niet uit de wijk Dichteren of Leesten te komen, iedereen mag iets insturen.

Bijdragen voor het tijdschrift of aanmelding voor een gratis pdf in de mail:

hans.heesen@gmail.com

Facebook: Dichteren Leesten

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden