Thea Zweerink (links) en Nicolette Dubbeldam. (foto: Roel Kleinpenning)
Thea Zweerink (links) en Nicolette Dubbeldam. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Kunstzondag bij De Kruisberg

  Nieuwsflits

Doetinchem - De kunstenaars van de voormalige gevangenis De Kruisberg stellen op zondag 9 augustus hun ateliers voor de tweede keer open voor publiek. Door corona kon dit een tijdlang niet, maar het is de bedoeling dat de ateliers van het Paviljoen en de Werkplaats vanaf nu elke tweede zondag van de maand open zijn. De tien kunstenaars die deelnemen aan de Kunstzondag hebben ook een gezamenlijke galerie, De Kunstcipier. Deze galerie is zater- en zondagen en op de Kunstzondagen geopend.

door Carla van der Meer

De eerste Kunstzondag is op 1 maart gehouden. “Dat was een succes”, vertelt Thea Zweering, één van de kunstenaars bij De Kruisberg. “Het was gezellig druk. Maar toen kwam corona en konden we tijdelijk geen Kustzondagen meer organiseren.” “De Kunstzondag is een informele gelegenheid om onze eigen kunst, van onze tien kunstenaars, te laten zien”, zegt Nicolette Dubbeldam, ook kunstenaar bij De Kruisberg. “Tijdens de Kunstzondag zijn de meesten ook in hun atelier aanwezig. Er ontstaan vaak leuke gesprekken. Iedereen is met zijn of haar werk bezig. Zo krijgt de bezoeker elke keer weer iets anders te zien.” “We werken vaak met thema’s”, geeft Zweering aan. “Deze keer is bij de tentoonstelling bij De Kunstcipier het thema vrijheid.” De meeste van de kunstenaars exposeren hun werk bij De Kunstcipier en hebben op een heel eigen manier invulling aan het thema vrijheid gegeven. Elke kunstenaar heeft een eigen stijl en gebruikt andere materialen. Dubbeldam werkt vooral met verf. “Het is leuk om heel vrij te werken”, geeft ze aan. “Ik houd van experimenteren. Ik begin aan een werk, en dan zie ik wel wat het wordt. Tegenwoordig schilder ik ook op losse lappen stof. Ik heb een achtergrond in de textiel. Dat komt in mijn werk weer terug. Mijn atelier noem ik de ‘kleine galerie’ omdat ik daar ook werk van andere kunstenaars laat zien. Ik vind het namelijk ook leuk om met pr bezig te zijn.” Dubbeldam laat zich inspireren door mensen. “Ik werk ook graag samen met mensen aan een project. Daarom zit ik hier ook bij de Kruisberg.” Zweering haalt haar inspiratie uit oude foto’s. “Dit is ontstaan toen ik een oude foto zag. Het viel mij op dat de gefotografeerde mensen daar toen heel anders op keken dan nu”, legt ze uit. “Op rommelmarkten vind ik vaak oude fotoboeken. Ik ben nu bezig met een album Duitse bruidsfoto’s die ik op parachutestof schilder. In de Tweede Wereldoorlog werden vaak bruidsjurken van parachutestof gemaakt.” De looproutes langs de ateliers in het Paviljoen en de Werkplaats worden met pijlen aangegeven. “Het is helemaal coronaproof”, vertelt Dubbeldam. “De gangen zijn smal, maar de looproute is in één richting.”

De Kunstzondag is op elke tweede zondag van de maand, en deze maand op 9 augustus van 13 tot 17 uur bij De Kruisberg aan de Klootsemastraat 1. Galerie De Kunstcipier is geopend op zaterdagen en zondagen van 12 tot 16 uur en op de Kunstzondagen tot 17 uur. Toegang is gratis.

Meer berichten