Gerrit Geuvers kijkt vooruit naar de Tour de France. (Foto: Roel Kleinpenning)
Gerrit Geuvers kijkt vooruit naar de Tour de France. (Foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

'Jelle won, ik had de tranen in de ogen'

  Nieuwsflits

Wielercafé 'Parijs is nog ver' houdt vrijdag 28 augustus aan de vooravond van de start van de Tour de France een warm-up-avond In Het Nieuwe Dijkhuis. De aanvang is om 20.00 uur. In de aanloop kiest 'Mister wielercafé' Gerrit Geuvers (57) vijf memorabele tourmomenten, opmerkelijk genoeg komen drie momenten uit de Tour de France van 1989.

DOETINCHEM - Kiezen is doorgaans moeilijk, maar gevraagd naar vijf indrukwekkende tourmomenten stelt de Doetinchemse eigenaar van het wielercafé: ,,Ik heb wel wat klassiekers, daar kom ik wel uit."

1. Greg Lemond verslaat in 1989 Laurent Fignon met 8 seconden en wint de Tour.
Geuvers: ,,Ik was een Fignon-fan, had niet zoveel met Lemond. De jaren hiervoor waren saai, bijvoorbeeld met Hinault, dat was een veelwinnaar. Het mooist vind ik het als details van invloed waren op het resultaat, zoals bij Lemond dit jaar in die afsluitende tijdrit. Hij had een triatlonstuur op zijn fiets, dat was echt iets nieuws die Tour. Lemond stond een kleine minuut achter op die laatste dag en won toch nog."

2. Te laat vertrek van tourfavoriet Pedro Delgado bij de proloog in Luxemburg in 1989. 

Geuvers: "In de Tour van 1989 was Erik Breukink vooraf één van de kandidaatwinnaars. Bij de proloog kwam zijn Spaanse concurrent Pedro Delgado 2.40 minuten te laat op het vertrekschavot. Dat vond ik amateurisme, maar vond ik als fan van Breukink natuurlijk wel in het voordeel van mijn favoriet."

3. De zege van Jelle Nijdam in Gap op 15 juli 1989.

Geuvers: "Jelle was en is introvert, wars van branie, een gewone jongen. Zoals hij in Gap in 1989 won, ik had de tranen in de ogen. Hij kon goed timen, vertrok op het juiste moment en was beresterk. Hij won door zijn kracht, niet door gemenigheidjes in de sprint of zo."

4. De Tour-zege van Joop Zoetemelk in 1980.

Geuvers: "Dat is toch wel een hoogtepunt hoor. De manier waarop Joop op de Champs Elysees over de finish ging was wat misschien wat suf, maar hij had een sterk team en was zelf ook sterk. Ik heb veel van die tour gezien, maar het was een heftig moment toen Joop min het geel door zijn ploeggenoot johan van der Velde werd aangteikt en op de grond lag. hetw as fijn dat Joop die Tour zonder zchade uitreed en won.

5. PDM-ploeg moet in 1991 naar huis, renners zijn in ziek.

Geuvers: "PDM werd geleid door ploegleider Jan Gisbers. Dat jaar werden de renners allemaal ziek door een bedorven voedingssupplement. Dit is later de itntralipid-affaire gaan heten. Dramatisch natuurlijk en minder leuk, maar het heeft veel indruk gemaakt."

Vrijdag 28 augustus werpt wielercafé 'Parijs is nog ver' met Rob Harmeling, Bas Steenhuis, Jelle Nijdam en Bert Wagendorp een blik vooruit op de tour die een dag later start.

wielercafedoetinchem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden