Marlous de Haan schreef het boek Smartphone Etiquette, dat speciaal bedoeld is voor hen die smartphoneverslaafd zijn. (Foto: Leanne de Haan)
Marlous de Haan schreef het boek Smartphone Etiquette, dat speciaal bedoeld is voor hen die smartphoneverslaafd zijn. (Foto: Leanne de Haan)

Boek is spiegel voor nomofoob

  Nieuwsflits

Heerst er ergernis over het smartphonegebruik van een ander, of is het eigen smartphonegebruik een bron van irritatie. Het zijn herkenbare situaties. Antwoorden hierop zijn te vinden in het boek Smartphone Etiquette dat Marlous de Haan (52) uit Doetinchem geschreven heeft en komende zaterdag gepresenteerd wordt. De auteur noemt zichzelf een smartphoneverslaafde, oftewel nomofoob, maar is ook bereid zich bewuster te worden van de rol die de 'telefoon' speelt.

DOETINCHEM - Marlous de Haan uit Doetinchem weet heel goed wat voor een boek ze heeft geschreven. "Het is een confronterend boek, maar zonder het belerende vingertje. Veel genoemde aspecten zijn bij de lezer wel bekend, maar het is best confronterend als je naar je eigen smartphonegebruik kijkt."

Angst

De gemiddelde gebruiker checkt gemiddeld 47 keer per dag zijn smartphone. Dat is 7155 keer per jaar. Het aantal mensen met een vorm van nomofobie, ofwel de overmatige angst om even niet bereikbaar te zijn via de smartphone, loopt mondiaal op richting de 80 procent. "Dat zijn cijfers die komen uit verschillende wereldwijde onderzoeken", betoogt De Haan die van huis uit fysiotherapeute is. "En daarbij zag ik de laatste jaren een groeiend aantal patiënten met klachten aan rug, nek, schouders als het gevolg van mobiele apparaten waaronder smartphones. Ik werd geïntrigeerd door het gebruik van de smartphone."

Al pratend blijkt dat De Haan zelf ook een nomofoob is, ze weet dan ook wat de tips allemaal doen. "Echt wel. Maar door het schrijven van het boek ben ik me wel anders gaan gedragen met de smartphone."

De Haan vervolgt: "Weet je dat mensen dagelijks gemiddeld 4 uur en 33 minuten op hun smartphone zitten, dat is echt bizar. Veel apps zijn er ook op gericht op direct te reageren, dan komen er cijfertjes bij te staan van hoeveel berichten je nog niet beantwoordt hebt. Het is helemaal niet erg om met de beantwoording een uur of twee uur te wachten."

Nomofobie

Nomofobie heeft grote gevolgen zoals: constante gevoelens van onrust en stress, een lagere werkproductiviteit, slechter slapen, schouder- en nekklachten, een smartphone- duim, bijziendheid en slechter horen. Gedragsregels voor het gebruik van de smartphone zijn er alleen ongeschreven. Voor onze fysieke, mentale en sociale gezondheid vond De Haan het hoog tijd om deze op papier te zetten. De Haan: "Veel mensen worden ongemakkelijk als ze de telefoon in de tas of de broekzak voelen trillen. Het is vaak een automatisme geworden om de smartphone gelijk te pakken."

Het door De Haan geschreven boek beschrijft veel smartphonesituaties uit het dagelijks leven. "Er staan 125 gedragsregels in over hoe te handelen in bepaalde situaties."

Als voorbeeld beschrijft ze een etentje. "Stel je voor dat je met vier mensen bij wilt praten en samen gaat eten. Na het bestellen checken we even onze phone, als het eten komt maken we een foto en posten we het op Facebook en niet veel later zijn we nieuwsgierig hoeveel likes het heeft opgeleverd. Het haalt de aandacht weg van de andere drie in wie je geïnteresseerd bent. Eigenlijk zeg je met je gedrag dat je de mening van je Facebookvrienden belangrijker vindt. Door de smartphone worden veel mensen egoïstischer en egocentrischer. Het zogenaamde sociale gebeuren is helemaal niet sociaal. "

Vrienden

Vrienden, het woord is gevallen. "Wat absurd, sommigen ken je niets eens persoonlijk. Voor de term vriend is echt iets anders nodig, maar op sociale media is het fnuikend,. Bekenden of connecties is een veel betere term."

Zelf werkte het schrijven van het boek, dat uitgebracht wordt in een oplage van 1000 stuks, heel heilzaam voor De Haan. "Ik ben me er het laatste jaar bewuster geworden van mijn smartphonegedrag. En als ik doorsla, zegt mijn partner wel eens dat ik mijn eigen boek even moet lezen."

De Haan: "Het gebruik van de smartphone is enorm snel gegroeid. ,,In een periode van minder dan twintig jaar. het is heel gemakkelijk hoe dat apparaat ons leven is binnengeslopen. eigenlijk zonder na te denken sta je tegenwoordig al met dat ding in de hand. Dan is de vraag of jij de baas bent over je smartphone of dat de smartphone de baas is over jou?"

Het boek helpt smartphonegebruikers te reflecteren op het eigen gedrag. "Eigenlijk had ik nog wel meer willen uitwijden over nomofobie, maar die 125 gedragsregels helpen mensen echt. Dat was trouwens best wel een job om die te verzamelen."

De meningen in het boek worden doorspekt met cijfers. Zo checkt 17 procent van de onderzochte mensen tussen de 17 en 34 tijdens de seks de smartphone, bij de 35-plussers is dat 10 procent. "Dat is toch heel vreemd", vraagt De Haan zich hardop af.

Nog voor de boekpresentatie is het project voor De Haan al geslaagd. "Maar als een grote groep mensen zich door het lezen van het boek meer bewust wordt van het eigen smartphonegebruik en daar iets mee doet, dan ben ik extra blij. Dat mensen beseffen wat voor een impact het gebruik van de smartphone heeft op zijn of haar omgeving."

Boekpresentatie

Zaterdagmiddag 22 augustus vindt de boekpresentatie plaats in boekhandel Raadgeep & Berrevoets in Doetinchem. Aanvang: 13.30 uur. Toegang is gratis. Voor ieders veiligheid worden de coronaregels in acht genomen. Er is desinfecterend middel aanwezig om handen te ontsmetten en iedereen houdt minimaal anderhalve afstand van elkaar. Kijk voor meer informatie over nomofobie op www.nomofoob.nl en www.smartphoneetiquette.nl.

Meer berichten