Anna Carlier tussen veel van de kunstwerken van haar overleden zus Maria Carlier. (Foto: Roel Kleinpenning)
Anna Carlier tussen veel van de kunstwerken van haar overleden zus Maria Carlier. (Foto: Roel Kleinpenning)

De wereld van Maria Carlier

  Nieuwsflits

‘De wereld van Maria Carlier’ is de titel van de tentoonstelling die haar zus Anna Carlier momenteel in haar atelier in Doetinchem ingericht heeft. “Deze tentoonstelling is ter ere van Maria, die in februari overleden is”, vertelt Anna Carlier. “Behalve dat mensen hier kunst komen kijken, kunnen ze ook werk van Maria kopen.” De tentoonstelling loopt tot 3 september in Doetinchem en verhuist dan naar Lochem.

Doetinchem – “Maria heeft altijd hard gewerkt”, zegt Anna. “Ze verdient het dat er een tentoonstelling over haar werk is. Ik denk dat ze er heel blij mee zou zijn. Bovendien kan ik zo ook haar overlijden verwerken. Ik word blij met haar spullen om mij heen.”

Maria en Anna komen uit een kunstenaarsgezin. Vader en moeder waren kunstenaar, en alle negen kinderen, zes dochters en drie zonen, zijn allemaal de kunst ingegaan. “We mochten altijd tekenen en schilderen”, vertelt Anna. “Onze ouders vonden het leuk als we met z’n allen aan het tekenen waren.”
Maria en Marga waren de oudsten, een eeneiige tweeling. “Marga was beeldhouwster en Maria werkte met heel veel verschillende kunstvormen, zoals borduren, poppen maken, het beschilderen van doosjes en iconen maken. Maar ze maakte ook abstracte schilderijen. Ze was heel veelzijdig. Ze maakte soms gedurfde werken, maar ze werkte vooral met heel veel kleur. Ze heeft diverse stromingen in haar kunst verwerkt. Vooral iconen waren heel belangrijk voor haar. Die techniek heeft ze van vader geleerd en die heeft ze ook weer doorgegeven. Ze heeft heel veel les gegeven.”

Anna was mappen aan het nakijken met Maria’s werk, toen ze een tekening vond waar ze zelf opstond. “Ik was toen ongeveer 16 jaar, schat ik”, vertelt ze. “Ergens wist ik wel dat deze tekening er was. Ik zat vaak model voor haar, want ik kon goed stilzitten.” Maria is in haar leven bekend geweest. “Ze heeft veel mooie exposities gehad”, laat Anna weten. "Veel van haar werk heeft ze verkocht aan museum Boijmans van Beuningen. Voor Madame Tussaud heeft ze tien wassenbeelden gemaakt. In 1990 heeft ze zeven mensfiguren in gehard linnen gemaakt. Deze figuren hebben kinderen op de nek. Dat geeft de grote verantwoordelijkheid weer die zij had als oudste in het grote gezin. Op de kunstacademie in Rotterdam heeft Maria de Drempelprijs gekregen. Verder was ze met haar iconen te zien in een aflevering van Het Klokhuis.”

De tentoonstelling in Doetinchem is al heel druk bezocht. Ook door veel mensen uit het westen van het land. “Het leuke van deze tentoonstelling is dat de familieband aangetrokken wordt”, vindt Anna. “De familie woont verspreid over het hele land. ”

Maria woonde in Rotterdam. Anna vindt het jammer dat ze niet zo vaak naar haar toe kon. Wel hadden ze een heel goed telefooncontact. “De expositie verhuist na 3 september naar Lochem, waar we als gezin opgegroeid zijn”, laat Anna weten. De expositie is in Doetinchem op afspraak te bezichtigen. Telefoon: 0314-327379.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden