Afbeelding

Elke stap telt!

Oerend Smart

Dat het maken van een wandeling goed is voor lijf en leden, is geen nieuws. Dagelijks even een luchtje scheppen of 150 minuten per week ‘matig intensief bewegen’ – zoals experts het noemen – heeft al positieve gezondheidseffecten. Wie regelmatig wandelt, zo blijkt keer op keer uit onderzoek, verbrandt niet alleen calorieën, maar versterkt ook z’n spieren en afweersysteem. Wandelen verzacht daarnaast de symptomen van allerlei aandoeningen, waaronder hoge bloeddruk, osteoporose en diabetes. En ook niet onbelangrijk: ‘de paden op, de lanen in’ werkt bij veel mensen stressverlagend en geluksverhogend.

Alle reden dus om de wandelschoenen aan te trekken. Maar altijd weer datzelfde blokje om, dat gaat snel vervelen. Voor wie variatie op het wandelthema zoekt, hier drie alternatieve activiteiten waarbij je al lopend flink wat kilometers maakt. Behoefte aan ontspanning? Denk dan eens aan ‘shinrin-yoku’, een Japanse wandeltherapie in een bosrijke omgeving. Het idee is dat je je zintuigen volledig openstelt en je als het ware onderdompelt in het bos. Tijdens het ‘bosbaden’ valt de stress van je af en kom je geheid tot rust. Tip: laat je mobiele telefoon thuis. Voor degenen die wandelen juist willen combineren met een beetje actie is ‘geocaching’ wellicht leuk. Het doet denken aan een speurtocht, waarbij je op verscholen plekken schatkisten (‘caches’) kunt vinden. Als je de cache gevonden hebt, kun je je naam als bewijs in een logboek vermelden. Door hun gedrevenheid bij het schatzoeken overschrijden geocachers tijdens hun speurtocht vaak de magische grens van 10.000 stappen per dag. Voor deze activiteit heb je juist een smartphone nodig, met daarop een geocaching-app (bijvoorbeeld ‘c.geo’). En milieubewuste wandelaars voelen zich vast aangetrokken tot ‘plogging’, een trend die vanuit Zweden is komen overwaaien. ‘Ploggen’ is joggen in combinatie met het inzamelen van zwerfafval (‘plocka upp’ is Zweeds voor ‘oprapen’). Door het bukken en oppikken van weggegooide blikjes, bakjes, zakjes en andere verpakkingen in een stadspark of bos train je meteen de spieren die je bij het wandelen minder gebruikt. Bijkomend voordeel: de leefomgeving knapt er zienderogen van op. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer methoden die wat afwisseling in je wandelroutine kunnen brengen. Denk aan het zoeken van bramen, eetbare planten en andere lekkernijen waarmee moeder natuur ons elk jaar verwent. Of het spotten van bijzondere vogels tijdens het wandelen. En laten we vooral ook het volgen van dorpsommetjes en stadswandelingen die zijn uitgezet langs historisch erfgoed en andere lokale highlights niet vergeten - zo spijker je meteen je kennis bij. Het maakt eigenlijk niet eens zoveel uit welke aanpak je kiest om je wandelritme schwung te geven. Want uiteindelijk gaat het om het ‘matig intensief bewegen’ dat zo goed is voor onze gezondheid. Wat dat betreft geldt: elke stap telt!

Geograaf Gert-Jan Hospers schrijft over stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant