Docent Dennis Pastoors. Foto: PR
Docent Dennis Pastoors. Foto: PR

Metzo leerlingen aan de slag met mediawijsheid

Onderwijs

DOETINCHEM – In een wereld waarin van alles gebeurt, is het belangrijk om alle informatie die vanuit de media op mensen afkomt kritisch te volgen. Dat is voor volwassenen al een uitdagende taak, maar voor opgroeiende jongeren zo mogelijk nog lastiger. Want wat is de waarheid? Hoe kan je ontdekken wat nepnieuws of echt nieuws is? Wie bepaalt er wat de samenleving te zien en te horen krijgt? Alle basis-, kader- en mavoleerlingen uit het derde en vierde leerjaar van het Metzo College gaan op vier oktober met dit thema aan de slag.

“Wij willen onze leerlingen laten ontdekken hoe de mediawereld in elkaar zit. Hoe nieuws wordt gemaakt en verspreid en wat daarbij de valkuilen en uitdagingen zijn”, vertelt docent Dennis Pastoors. “Op 4 oktober komen journalisten van SBS6 en de NOS naar onze school, samen met – onder voorbehoud van wat er in Den Haag op dat moment allemaal aan de hand is - de politici Lisa Westerveld (GroenLinks) en Rob Jetten (D66). Ook Willem te Kampe (CDA Doetinchem) schuift aan.”
De dag bestaat uit twee delen. In de ochtend krijgen de leerlingen uitleg over ‘hoe nieuws wordt gemaakt’ en volgt er tekst en uitleg over (nep)nieuws en hoe dat wordt gemaakt en verspreid. De leerlingen gaan oefenen met interviewtechnieken en maken een korte reportage die aan het eind van de dag beoordeeld worden. De beste reportage kan vervolgens terecht komen bij NOS stories en het mbo nieuwskanaal ‘Chanel 6 news’.
Het tweede deel van de dag gaan de leerlingen in twee groepen met elkaar in debat in een ‘Lagerhuis achtige’ opstelling. Hierbij zijn Charlotte Nijs (SBS6) en Kees Boonman (NOS) aanwezig.
“Wat we willen bereiken bij onze leerlingen is, dat ze ontdekken hoe ze zelf met alle informatie die via media op ze afkomt om moeten gaan. Al zouden er maar een paar ‘deurtjes’ bij ze open gaan om nieuws te interpreteren, dan is de dag voor mij al geslaagd”, aldus Pastoors. ”De afgelopen anderhalf jaar is meer dan ooit duidelijk geworden dat er rondom ‘nieuws’ en nieuwsverspreiding veel meningen en opvattingen bestaan. De maatschappij verandert en onze – nog jonge – leerlingen moeten hiermee dealen. Misschien wel in een veel sneller tempo dan mensen die al wat ouder zijn. Wij vinden het onze taak om handvatten mee te geven aan onze jongeren.”
In de lessen ‘burgerschap’ wordt in de weken daarna dit onderwerp verder uitgewerkt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant