Leerlingen  van beide kanten  van de grens. Foto: Tessa de Geus
Leerlingen van beide kanten van de grens. Foto: Tessa de Geus Tessa de Geus

Graafschap College finalist voor Grenslandprijs

Onderwijs

DOETINCHEM - Het Graafschap College is met hun project ‘Leren zonder Grenzen’ genomineerd voor de Grenslandprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die zich inzetten voor nauwere samenwerking tussen Nederland en het Duitse Noordrijn-Westfalen. 

Op initiatief van het Doetinchemse opleidingscentrum werken (vak)scholen en mkb’s in beide landen samen, zodat studenten na hun opleiding ook naar arbeidskansen over de grens kijken.
Het project ‘Leren zonder Grenzen’ werd met twee andere finalisten genomineerd uit meer dan honderd projecten. Sabine Preuss, projectleider vanuit het Graafschap College: “De nominatie is in onze ogen al een prijs op zich. Er lopen zoveel mooie projecten die een grensoverschrijdende samenwerking op allerlei niveaus versterken.”

Niet vanzelfsprekend
Toen ‘Leren zonder Grenzen’ in 2016 begon was het voor inwoners van de Euregio niet altijd vanzelfsprekend om aan de andere kant van de grens naar een baan te zoeken. Sabine Preuss: “Voor veel mensen was de grens tussen Duitsland en Nederland nog steeds een echte grens. Studenten die in het beroepsonderwijs al grensoverschrijdend samenwerken, zullen dat in hun loopbaan ook eerder doen.” 
‘Leren zonder Grenzen’ ging in 2016 van start onder leiding van het Graafschap College. Door middel van uitwisselingen, beroepswedstrijden, grensoverschrijdende stages en langdurige samenwerkingen tussen opleidingen worden studenten én docenten met elkaar in contact gebracht. De studenten leren zo op een praktische manier de taal, (bedrijfs)cultuur, vakkennis, beroepscompetenties en het onderwijssysteem in het buurland kennen. Wat vijf jaar geleden begon met zeventien roc’s uit Nederland en Duitsland is inmiddels uitgegroeid naar totaal 58 roc’s en meer dan 16.255 deelnemers.
De winnaar van de Grenslandprijs wordt op 30 september bekendgemaakt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier