Anoek van Korlaar met de 10-jarige kat El Gato. Foto: Roel Kleinpenning
Anoek van Korlaar met de 10-jarige kat El Gato. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Reis mee met Zora de superkat

Onderwijs

DOETINCHEM - Zora de superkat reist per ongeluk helemaal mee naar Frankrijk in de caravan van haar buren. Onderweg in de caravan wordt ze vriendjes met Vis. Die haat zijn vissenkom en droomt van een leven in een groot meer. Zora belooft dat ze Vis gaat helpen, maar als ze tijdens een tussenstop gaat plassen, rijdt de caravan weg zonder haar. Lukt het nog om Vis te helpen? En hoe komt ze ooit weer thuis? 

Door Carla van der Meer

‘Zora de superkat’ is een kinderboek voor kinderen van 6 tot 9 jaar van de hand van de uit Doetinchem afkomstige Anoek van Korlaar. Voor de kleinsten om voor te lezen en voor de groteren om zelf te lezen. “De afgelopen jaren heb ik ook veel verhalen voor kinderen geschreven voor op mijn website, maar dit is mijn eerste boek”, vertelt ze. “Ik werk als juf van groep 3 op basisschool De Atlas in Renkum met kinderen in die doelgroep.” 

Krantenartikel
Het verhaal van Zora is gebaseerd op een krantenartikel uit 2015 dat Van Korlaar in De Gelderlander heeft gelezen over Chloë. Deze kat is ook in de caravan van de buren meegereisd naar Frankrijk. “In het boek heet de kat Zora, dat klinkt een beetje als Zorro en die helpt ook mensen”, legt ze uit. Ze heeft de illustraties in het boek ook zelf gemaakt. Hiervoor heeft de kat El Gato van haar ouders model gestaan. “De illustraties heb ik gemaakt met het programma Pro Create. Hierbij kun je verschillende lagen over elkaar maken. Het leuke is dat je van alles kunt uitproberen. Is het niet goed, dan is het met één druk op de knop ook weer te herstellen.” Van Korlaar heeft ook een lessenserie bij het boek geschreven voor groep 3 tot en met groep 5. “In die lessen zitten vragen over personages in het boek, zoals: hoe komt het dat Zora zoveel vrienden heeft? En wat zijn haar sterke eigenschappen”, laat Van Korlaar weten. “Deze vragen worden spelenderwijs naar de kinderen toe gehaald. Zoals: heb jij veel vrienden en wat zijn jouw sterke eigenschappen? Op die manier kun je een gesprek aangaan met kinderen. Het boek is een ingang om bepaalde thema’s bespreekbaar te maken. Dat gaat vaak makkelijker via een personage in een boek, omdat die verder van het kind afstaat. Er komen onderwerpen aan de orde als inlevingsvermogen, pesten en hoe je voor een ander kunt opkomen en kunt helpen. Het gaat om samenwerken en om sociale vaardigheden. Het is leuk dat er in de lessen wat mee gedaan wordt. Toen ik de lessen aan het ontwikkelen was, heb ik deze in mijn klas uitgeprobeerd om te zien wat werkt en wat er aangepast moet worden. Het is leuk dat je de kinderen voor je neus hebt waar je het voor schrijft. Ik kon me zo goed inleven in hun leesniveau. Ik heb het boek ook aan andere groepen voorgelezen om te zien hoe het overkomt. De tips van de kinderen heb ik in het boek meegenomen. Kinderen kijken op hun eigen manier naar boeken. De totstandkoming van het boek hangt eigenlijk samen met drie projecten: schrijven, illustreren en de lessen.” Van Korlaar is van plan om meerdere boeken te schrijven. “Ik heb ook veel korte verhalen. Daarvan kan ik een verhalenbundel maken voor iets oudere kinderen van de basisschool”, laat ze weten. “Lezen is heel belangrijk voor kinderen. Er wordt te weinig gelezen. In deze tijd zijn kinderen vaak vooral met digitale dingen bezig. Ze willen snel en veel informatie. Voor lezen moet je de tijd nemen. Het kost wat meer aandacht en concentratie, maar lezen bevordert de creativiteit doordat de kinderen zelf dingen gaan bedenken.” Het boek Zora de superkat is te bestellen via website: www.anoekvankorlaar.nl/product/zora-de-superkat, via de boekhandel of via Bol.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier