Willy Dominicus, techniekcoördinator en Ibo Stamhuis, chauffeur van de bus. Foto: Roel Kleinpenning
Willy Dominicus, techniekcoördinator en Ibo Stamhuis, chauffeur van de bus. Foto: Roel Kleinpenning

Vrijwilligers techniekbus gevraagd

Onderwijs

DOETINCHEM - Technieklokaal Doetinchem en Bronckhorst verzorgt ieder jaar op verschillende plekken in de Achterhoek en Liemers technieklessen voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool. In Doetinchem zijn twee locaties van het Technieklokaal, een bij het Metzo College en één bij Techniek Praktijk Centrum (TPC) aan de Ambachtstraat. De leerlingen worden met de techniekbus naar de locaties vervoerd. Technieklokaal is op zoek naar vrijwilligers voor de lessen en chauffeurs voor de techniekbus.

Door Carla van der Meer

“We werken met allemaal vrijwilligers”, zegt Willy Dominicus, techniek coördinator van stichting Technieklokaal Doetinchem en Bronckhorst. “We hadden een goede bezetting, maar door corona is het aantal teruggelopen. We zijn vooral op zoek naar chauffeurs die een dagdeel de techniekbus kunnen besturen om kinderen op te halen voor de lessen. Maar ook voor begeleiding bij de technieklessen hebben we meer vrijwilligers nodig. Belangrijk is dat de vrijwilligers goed met kinderen kunnen omgaan. Ze hoeven niet per se iets van techniek te weten. Dat leren we ze wel. Zolang ze maar een affiniteit met techniek hebben.” Nieuwe vrijwilligers lopen een week of zes mee om te kijken of het wederzijds iets is. “We bieden leuk werk en een leuk werksfeer. We doen ook een paar keer per jaar iets leuks met de vrijwilligers”, laat Dominicus weten.

Nieuw onderdeel
“We hebben dit jaar robotica als nieuw onderdeel bij de technieklessen en dat is een groot succes”, zegt hij. “De leerlingen leren met een robotarm hun eigen naam schrijven, ze doen een spelletje met de robot en ze leren programmeren. Ze vinden het geweldig leuk.”
Robotica is één van de vier werkstukken, de andere drie zijn een luchtpomp, ballon racer en een zenuwspiraal. “Elk jaar maken we een ander werkstuk met de leerlingen, de andere drie blijven ook hoog in het vaandel staan”, laat Dominicus weten. “Zoals een auto op windenergie door middel van een ballon die leegloopt, een zenuwspiraal waarbij ze een in vormen gebogen stuk koperdraad niet aan mogen raken met een houder met een metalen lus, of een luchtpomp die water kan oppompen door de verdringing van water door lucht. Ze leren dat ze door luchtverplaatsing belletjes kunnen opwekken. Ze vinden het leuk om sop in het water te doen, zodat er schuim ontstaat.”
De leerlingen mogen de onderdelen beoordelen en aangeven wat ze leuk of minder leuk vinden of wat ze moeilijk of makkelijk vinden. “De technieklessen zijn heel belangrijk voor de kinderen”, laat Dominicus weten. “Iedereen schreeuwt het van de daken dat er meer mensen in de techniek nodig zijn. Als je kinderen wil stimuleren de techniek in te gaan, moet je ze op de basisschool kennis laten maken met onder andere boren, zagen, solderen en elektrotechniek. Ik ben ervan overtuigd dat er zo meer kinderen voor techniek kiezen. Niet alle kinderen kunnen of willen naar het vwo. En dat hoeft ook niet, want er zijn veel kinderen die liever iets met hun handen maken. Daarom is het belangrijk dat er mensen zijn die ze daarbij kunnen helpen.”
Het technieklokaal is op 7 maart weer van start gegaan. “De afgelopen twee jaar zijn we alles bij elkaar een jaar gesloten geweest”, zegt Dominicus. “We zijn Arriva heel dankbaar dat we van de bus gebruik mogen maken.”

Chauffeurs kunnen zich melden bij: coordinator@metzocollege.nl of via 06-36265935.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier