Klas 2MA (vorig schooljaar) met  docente Adrijana van Eek (r).
Klas 2MA (vorig schooljaar) met docente Adrijana van Eek (r). Foto: PR

Leerlingen Metzo corresponderen met 9/11 brandweerchief

Onderwijs

DOETINCHEM – Sneller dan verwacht en precies op het juiste moment heeft Adrijana van Eek, docent Engels op het Metzo College in Doetinchem een brief ontvangen van de Amerikaanse brandweerchief Joseph Pfeifer uit New York. De datum 11 september is sinds de aanslagen in 2001 een historische datum en zondag was dat weer het geval. Dit jaar kwamen een aantal zaken samen.

In de meivakantie is de docent op vakantie geweest naar New York en bij terugkomst op school waren haar leerlingen van klas 2MA nieuwsgierig naar wat ze allemaal had gezien en gedaan. “Ik vertelde de klas onder andere over het 9/11 monument en museum dat ik had bezocht. Het zorgde voor nogal wat oprecht nieuwsgierige vragen.” De klas bekeek onder andere een documentaire waarin brandweercommandant ‘chief’ Joseph Pfeifer aan het woord komt. “Hij was in de buurt van de torens voor een oproep van een gaslek, zag de aanval gebeuren en kwam als eerste commandant ter plaatse. Hij heeft toen de leiding van de hulpverlening op zich genomen en kwam voor bizarre en onmenselijke beslissingen te staan.” Bij de leerlingen van Adrijana ontstond het idee om brieven naar deze chief te sturen. Via een contact dat de docent in New York had opgedaan bij het 9/11 museum zijn de brieven verstuurd en kort geleden ontving ze een brief van de chief terug.

“Chief Joseph Pfeifer heeft een geweldige brief teruggestuurd aan de leerlingen. Niet gewoon een standaard beleefdheidsbriefje in elk geval. Dit gaan de leerlingen nooit meer vergeten”, aldus de docent. “Ik vind het bijzonder dat hij perfect aanvoelt wat dit heeft los gemaakt bij de leerlingen.”

“Ik vind het interessant om te lezen hoe het kijken naar de documentaire in de klas emotioneel zo intens was, dat jullie de tijd genomen hebben om me te schrijven over wat jullie voelden. Ik ben onder de indruk van jullie Engelse schrijfvaardigheid en het vermogen om ‘het belang om kalm te blijven tijdens extreme gebeurtenissen’ te doorgronden. Ik ga jullie brieven op een speciale plek bewaren”, schrijft de brandweerchief. “Incidenten zoals 9/11 bezorgen ons allemaal een soort wereldwijd trauma. Zelfs vandaag de dag, als we films over rampen kijken, ervaren we angst en maken we ons zorgen over de toekomst. Maar het is ook een kans voor iedereen in de wereld om samen te komen om elkaar te helpen.”

Pfeifer is onder de indruk dat de jonge leerlingen van het Metzo College een hele belangrijke les hebben geleerd. “Door deze ongelofelijke tragedie die ik persoonlijk heb meegemaakt en diepe reflectie hierover realiseer ik me dat de moed van gewone helden in ieder van ons zit. We hebben de kracht om een verschil te maken door gewone dingen te doen in de meest uitdagende tijden van het leven”, beschrijft Pfeifer. “Vroeg of laat krijgt ieder van ons een moment om een gewone held te zijn. Jullie lessen bereiden je voor op dat moment, maar het is je vriendelijkheid die ervoor zorgt dat je dingen kunt veranderen.”

Het Metzo College is vanaf nu de derde plaats in Nederland waar Pfeifer zich verbonden mee voelt.

“De eerste is de Rotterdamse brandweercommandant Sjaak Seen, de tweede is mijn samenwerking met professor Arjen Boin van de Universiteit Leiden over crisisbeheersing en

nu komt daar het Metzo College en de docent Adrijana van Eek en jullie geweldige klas bij.” Om vervolgens de brief met een mooie levensles af te sluiten: “Met elkaar zetten we gedeelde herinneringen aan moeilijke tijden om in hoop voor de toekomst.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant