De Logistiek Roadshow bij het Metzo College Foto PR
De Logistiek Roadshow bij het Metzo College Foto PR Foto PR

Logistieke Roadshow inspireert vmbo leerlingen

Onderwijs

DOETINCHEM - Om leerlingen kennis te laten maken met de logistieke sector organiseert de Sector Transport en Logistiek samen met Logistics Valley op een aantal scholen in Nederland een ‘logistieke roadshow’. De truck van de Roadshow heeft woensdag jl. de hele dag op de parkeerplaats bij het Metzo College gestaan. Leerlingen van de profielvakken PIE en E&O van zowel het Metzo als het Almende College hebben de Roadshow bezocht.

Door middel van verschillende uitdagende opdrachten komen de leerlingen in aanraking met logistieke vraagstukken. Zo moeten de leerlingen zo snel mogelijk orderpicken, pakketten bezorgen op een bakfiets en puzzels van pallets oplossen. Ook is er, in een trailer, een escaperoom waar leerlingen in vijftien minuten uit moeten zien te ontsnappen. “We doen dit om de jongeren te laten ontdekken dat logistiek meer is dan rijden met een vrachtwagen”, vertelt Yorik de Ruijter, coördinator van de Roadshow. “Logistiek heeft toekomst en is een veelzijdige bedrijfssector.”

De vmbo leerlingen ontdekken in anderhalf uur tijd wat er allemaal achter de schermen gebeurt als je online iets koopt, dat de volgende dag bij je wordt afgeleverd. “Zolang alles klopt en vlot verloopt denkt niemand na over de keten die hierbij betrokken is, dat gebeurt pas als er ergens iets vastloopt”, vertelt Christiaan Zweers, regiocoördinator van Logistics Valley, dat ondernemers, overheid en kenniscentra verbindt voor een krachtig, duurzaam en innovatief logistiek Gelderland. “In de logistiek is volop werk, nu en in de toekomst. Op elk niveau en in uiteenlopende beroepsgroepen. Het is bij uitstek een sector waar men snel van onderaf kan doorstromen.”

“Logistiek is meer dan rijden met een vrachtwagen”

De leerlingen zijn enthousiast en storten zich vol overgave op de opdrachten die ze moeten doen. “Logisch, want er zijn leuke prijzen te winnen. zoals een smart watch of een speaker. Daarnaast maakt elke deelnemer kans op een bijzonder weekendje Efteling met een kijkje achter de schermen van dit attractiepark. “Ik heb nooit geweten hoeveel mensen er bezig zijn om ervoor te zorgen dat ik mijn pakketje dat ik ‘s avonds online bestel de volgende dag bij mij thuis wordt afgeleverd. Dat lijkt allemaal zo vanzelfsprekend maar dat is het dus niet”, ontdekt één van de Metzo leerlingen. Zijn kijk op ‘logistiek’ is door de roadshow wel anders geworden. “Truckchauffeur zal ik niet worden, maar er zijn nog genoeg andere mogelijkheden heb ik nu ontdekt.” 

Adjunct directeur Camiel Steverink van het Metzo is blij met de bewustwording die bij de leerlingen ontstaat door de deelname aan de roadshow. “Dit is beter dan er alleen maar over praten in een les. Nu is het leren in de praktijk en dat is nog steeds de beste manier. Het helpt onze leerlingen bij het maken van (beroeps)keuzes en vervolgopleidingen. Daar doen we het voor.”.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier