Leerlingen bezig met een opdracht uit de 'escape'. Foto: PR
Leerlingen bezig met een opdracht uit de 'escape'. Foto: PR Foto PR

Escaperoom Plastic Soup op Doetinchemse basisscholen

Onderwijs

DOETINCHEM - De week van 31 oktober tot en met 6 november is uitgeroepen tot nationale klimaatweek.Van overheid tot bedrijfsleven en van burgers tot scholieren, iedereen kan bijdragen aan een duurzamer Nederland is de gedachte achter deze klimaatweek.. Zo zijn leerlingen van groep acht van de Doetinchemse basisscholen deze week aan de slag gegaan met de Escaperoom Plastic Soup en puzzelt zich daar momenteel een weg uit naar buiten. BUHA, gemeente Doetinchem, biedt de uitdagende en leerzame escaperoom aan in samenwerking met BuitenLokaal. De Escaperoom Plastic Soup is ontwikkeld binnen het Netwerk van Gelderse centra Natuur- en Milieu Educatie.

“Zwerfafval is niet altijd een populair onderwerp op school maar het is belangrijk om op de basisschool aandacht hieraan te besteden. Deze escaperoom is een stoere, spannende werkvorm en het sluit aan bij de kerndoelen. ” vertelt Jacqueline.

In het spel met fysieke puzzels en een digitale game volgen leerlingen de route van plastic zwerfafval vanaf het ontstaan tot in de oceaan. Onderweg werken ze aan uitdagende opdrachten over bijvoorbeeld afvalscheiding en afbraaktijden. Ze kijken naar de geografie van rivieren om te ontdekken dat het weggewaaide plastic zakje in Zwitserland ook in de zee terecht komt. Uiteindelijk ontdekken ze wat dat plastic voor de zeedieren betekent. Ze ontmoeten helden die strijden tegen plastic soup. Aan het einde van het spel is de puzzel opgelost en kunnen leerlingen zelf de helden in de strijd tegen plastic soup worden. Dat is een mooi handelingsperspectief, iedereen kan een steentje bijdragen.

“De activiteit zit goed in elkaar, het materiaal is mooi en je ziet de talenten van kinderen naar voren komen in het spel. Je hebt snelle denkers en handige doeners of de beste puzzelaars. Anderen sleutelen onvermoeibaar aan de sloten om de code voortijdig te kraken. Het is mooi om te zien hoe de leerlingen gaan samenwerken want dat is noodzakelijk, anders komen ze niet verder in het spel” aldus een enthousiaste leerkracht. ”De verwerkingsopdracht in de vorm van een quiz en filmpje was een mooie manier om de activiteit te bespreken. Wij gaan met de kinderen deze week nog de buurt in om zwerfafval te ruimen, een actieve afsluiter!”

Het spel wordt uitgevoerd met één klas, in het eigen klaslokaal op school onder begeleiding van een gastdocent. 

Wie meer informatie wil of graag zelf met leerlingen mee wil doen bij een passend schoolproject kan mailen naar: communicatie@buha.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant