Een leerling van het Metzo College in het praktijkrestaurant. Foto: Erwin Visser
Een leerling van het Metzo College in het praktijkrestaurant. Foto: Erwin Visser

Metzo Kookt zoekt gasten ‘die er iets van vinden’

Onderwijs

DOETINCHEM - Het inmiddels befaamde schoolrestaurant Metzo Kookt! opent binnenkort weer de deuren. Leerlingen van de opleiding Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR) verzorgen tijdens veertien donderdagavonden een diner voor mensen die – naast culinair genieten – ook bereid zijn om de leerlingen feedback te geven.

“Onze leerlingen leren het beste door bezig te zijn in de praktijk. Dat is de gedachte achter het Metzo Kookt restaurant”, legt docent Rene Klein uit. “Misschien is het zelfs nog wel sterker; onze gasten gaan de leerlingen leren leren, want dat is de beste leerschool die er is. Deze avonden zijn toch anders dan wanneer de leerlingen zelf hun gemaakte gerechten mogen opeten en elkaar feedback geven. Je zou Metzo Kookt! kunnen omschrijven als een openbare praktijkles.”

Kokkerellen
Metzo Kookt bestaat al een aantal jaar en biedt leerlingen de mogelijkheid om in de praktijk te ontdekken wat er allemaal bij komt kijken om een goed lopend restaurant te zijn en gasten tevreden te stellen. De leerlingen zijn voor alles verantwoordelijk. “Het bedenken van de gerechten, de inkoop, het koken én het gastheerschap en het afrekenen; het is hun verantwoordelijkheid”, aldus Klein. “Metzo Kookt! is voor ouders en familie een hele leuke manier om te ontdekken wat hun kind allemaal kan en doet. Ik zie elke avond weer dat ouders verrast zijn over de (beroeps)houding van hun eigen kind. Het voelt als ouders soms raar om te moeten accepteren dat de leerlingen de regie en leiding hebben tijdens de avond. We accepteren bijvoorbeeld niet dat moeder aan tafel alvast de borden opstapelt voor zoonlief die moet serveren. Wat ook leuk is om te zien is, dat ouders soms tijdens Metzo Kookt! ook iets leren van hun kinderen over horeca etiquette en taalgebruik.”

Voor leerlingen is het uitdagend om uit hun comfortzone te komen. “Vooral de eerste avond merk je dat. Ik vind het dan vooral belangrijk dat mijn leerlingen ontdekken hoe leuk het is om voor een ander te werken en de personen in kwestie een gezellige avond te bieden. De weken daarna ga ik dan meer inzoomen op de vakmatige kant van werken in een restaurant.”
Alle vaardigheden die nodig zijn in het horeca vak komen aan bod. Er zijn slechts een paar ‘beperkingen’. De gasten hebben geen keuze uit verschillende gerechten. “Het is wat dat betreft eten wat de pot schaft”, aldus Klein. ”Met dieetwensen kunnen we slechts beperkt rekening houden, we moeten het ook weer niet té moeilijk maken voor de leerlingen. We werken dit jaar per avond met negen tafels en men dient vooraf te reserveren.”
Klein vertelt dat het concept van Metzo Kookt! niet uniek is. “Ook andere scholen zoals bijvoorbeeld het Graafschap College en het Laudis in Silvolde hebben soortgelijke schoolrestaurants.

Aan tafel
De inloop voor Metzo Kookt! is vanaf 17.00 uur en we beginnen rond 17.30 uur met het serveren van het menu. De gasten krijgen een drie-gangen menu geserveerd voor 12 euro per persoon plus drankconsumpties. Dit jaar zijn er veertien avonden. Metzo Kookt! vindt plaats op 21 en 28 september, 5,12 en 26 oktober, 2 november, 11, 18 en 25 januari, 1, 8, 22 en 29 februari en 7 maart. Reserveren kan vanaf 12 september, door te bellen naar de receptie van het Metzo College. (0314-323426).

Op de hoogte
Wie op de hoogte wil blijven over Metzo Kookt! kan dit leerlingenrestaurant volgen op Facebook via Metzokookt! Of zich inschrijven in het mailbestand via metzokookt@metzocollege.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier