
De Doetinchemse Lieke is docent mbo 2023
OnderwijsDOETINCHEM/VELP – Docent pedagogiek Lieke Brugman (28) uit Doetinchem is mbo-docent van het jaar 2023 geworden. Op 5 oktober, de Dag van de Leraar, ontving ze deze prijs bij College De Brink in Laren uit handen van Mariëlle Paul, demissionair minister van primair en voortgezet onderwijs. Een bus vol familie, vrienden, collega’s en studenten was meegereisd naar Laren om Lieke aan te moedigen.
Door Carla van der Meer
De landelijke verkiezing wordt georganiseerd voor leraren uit het basisonderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs om het beroep van leraar op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Lieke werkt bij het Astrum College in Velp, onderdeel van ROC A12. Andrew Niemeijer, voorzitter Stichting Leraar van het Jaar, maakte samen met Mariëlle Paul de winnaars bekend.
Bekroning op mijn werk
“Het is heel bijzonder om dit te mogen meemaken”, zegt ze. “Het is een mooie bekroning op mijn werk. Studenten en collega’s hebben mij voorgedragen. Ze hebben een motivatie geschreven waarom zij vonden dat ik leraar van het jaar moest worden. Ik hoorde op een gegeven moment bij de laatste 10 en toen ik bij de top 3 hoorde, werd het heel spannend. Het was al bijzonder om genomineerd te zijn en dan ook nog verkozen worden tot ambassadeur van het gehele mbo-onderwijs. Het was heel overweldigend.” Er waren veel positieve reacties van studenten, collega’s, familie en vrienden, blijkt uit de vele bloemen en het groot aantal kaarten en cadeautjes in de woonkamer bij haar thuis.
Zelf heeft ze de opleiding gespecialiseerd pedagogisch werker niveau 4 gevolgd bij het Graafschap College. “Dat is de opleiding waaraan ik nu lesgeef”, vertelt ze. “Dat vind ik wel bijzonder, dat ik lesgeef aan studenten van een opleiding die ik zelf ook gedaan heb. Het is heel waardevol dat ik persoonlijke praktijkervaring kan delen. Dat is voor de studenten ook heel leerzaam. Dat maakt de praktijkverhalen heel betekenisvol. De studenten herkennen dit ook op hun stage. Dat maakt het interessant en boeiend. Het is heel leuk om ze te begeleiden en verder te helpen in het werkveld. Ik vind het enorm waardevol dat ik vanuit de praktijkervaring die ik zelf in de kinderopvang en jeugdzorg heb opgedaan de lessen vorm kan geven en dat ik studenten kan helpen en opleiden om aan de slag te gaan in het werkveld, waar ik zelf ook veel passie voor heb.”
Beperkingen van corona
Voordat Lieke voor de klas terechtkwam heeft ze in de kinderopvang en jeugdzorg gewerkt. Bij de HAN in Nijmegen heeft ze de opleiding pedagogiek gevolgd en van daaruit in één jaar de docentenopleiding en bevoegdheid gehaald. Bij de start van haar loopbaan voor de klas kreeg Lieke te maken met de beperkingen van corona. “Ik had net twee weken lio-stage (leraar in opleiding) gelopen bij het Graafschap College in Doetinchem. Alles was in één keer anders. Ik had nog nooit online lesgegeven. Het was een hele omschakeling voor studenten en leraren waar we allemaal aan moesten wennen. De leerlingen misten ook de sociale omgang in de klas. Toen ze in 2020 in Velp begon, speelde corona ook een rol.
Ambassadeur mbo-onderwijs
Ze is dit jaar ambassadeur voor het mbo-onderwijs in Nederland. “Ik wil het mbo positief onder de aandacht brengen bij de overheid en ik heb overleg met de onderwijsbonden binnen het mbo”, laat ze weten. “Dit combineer ik met mijn werk, want ik blijf voor de klas staan. Ik vind het belangrijk om contact te houden met studenten en collega’s. Er is een lerarentekort. Daarom is het ook belangrijk om mensen buiten het onderwijs te laten zien hoe leuk het onderwijs is en ze enthousiast te maken om als zijinstromer in het onderwijs te komen werken.”
Als ambassadeur heeft ze als speerpunt meer aandacht voor het persoonlijk welzijn voor mbo-studenten. “Ik zie dat studenten in de dagelijkse praktijk kampen met mentale problemen”, geeft ze aan. “Meer aandacht voor het welzijn van onze (toekomstige) collega’s in het onderwijs is van belang, omdat ik veelal terug hoor dat ze werkdruk ervaren. Voor corona speelde dit ook al, maar door corona is dit meer onder de aandacht gekomen. Het is heel belangrijk dat ze de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Daar ga ik mij voor inzetten.”
Leraar van het Jaar
De ‘Leraar van het Jaar’ is ambassadeur van het vak, enthousiast en bevlogen. De leraar draagt actief bij aan de ontwikkeling van goed onderwijs en doet iets bijzonders in de les en haalt het beste uit de leerlingen. Maar de leraar is ook daarbuiten actief, bijvoorbeeld in een onderwijsnetwerk. Het is iemand die van zich laat horen in een blog of artikel, of die startende collega’s begeleidt. Leraren, schoolleiders, onderwijs(ondersteunend) personeel, leerlingen en ouders kunnen een leraar aanmelden voor de verkiezing van Leraar van het Jaar.