Vlnr: Jonas, Floortje, Abuyke en Sam met schoolleiding Karin Kruitwagen. Foto: Carla van der Meer
Vlnr: Jonas, Floortje, Abuyke en Sam met schoolleiding Karin Kruitwagen. Foto: Carla van der Meer

Nieuw onderwijs-concept KiVa: plezierig en veilig naar school in IJzevoorde

Onderwijs

IJZEVOORDE – Bij basisschool IJzevoorde in de gelijknamige plaats is woensdag 22 november de kick off gegeven voor het nieuwe onderwijsconcept KiVa. Dat gebeurde met het hijsen van de KiVa-vlag. Hiermee is de school officieel een Kiva-school. 

Door Carla van der Meer

Er stond op dat moment geen wind, zodat de vlag niet wapperend op de foto kon. Geen probleem, vond Karin Kruitwagen, schoolleider basisschool IJzevoorde. Dan houden Jonas uit groep 7, Floortje uit groep 6, Aybuke uit groep 4 en Sam uit groep 2 de vlag eerst even vast voor de foto. 

Het concept is vijftien jaar geleden in Finland begonnen en wordt inmiddels in 21 landen toegepast. KiVa is tien jaar geleden in Nederland gestart en wordt op 422 scholen gegeven. De naam KiVa is afgeleid van twee Finse woorden: Kiusaamista en Vastustava, wat ‘tegen pesten’ betekent. “Maar KiVa is veel meer dan een onderwijsconcept alleen tegen pesten”, vertelt Karin Kruitwagen. “Het is een preventief schoolbreed programma dat ook gericht is op het versterken van de sociale veiligheid op basisscholen. Het onderwijsconcept stimuleert de sociaalemotionele ontwikkeling en een positieve groepsvorming. De kinderen leren om emoties bij zichzelf te herkennen en zich in te leven in een ander, hoe ze anderen kunnen helpen en hoe ze zelf hulp kunnen vragen. 

Ze leren dat ieder mens uniek en waardevol is en hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een prettige sfeer in de groep. We zijn van mening: als je gelukkige kinderen hebt, komt de rest van zelf.” De nadruk binnen KiVa ligt op de groep als geheel. “Als er iets is, dan pakken we dat met de hele klas aan. We werken oplossings- en toekomstgericht. We kijken niet terug wie wat gedaan heeft en wie de schuld moet krijgen. We kijken vooruit hoe we vergelijkebare situaties in de toekomst kunnen voorkomen. Het motto is om er samen een fijne school van te maken.” 

Steviger fundament
Het hele team van basisschool IJzevoorde heeft voor KiVa gekozen. “We gaan uit van wat er toe doet”, laat Kruitwagen weten. “We zijn van mening dat kinderen zich met dit onderwijsconcept beter op sociaal-emotioneel gebied kunnen ontwikkelen en zo een steviger fundament neerzetten. Het is bewezen dat het effectief is. En er blijft onderzoek naar gedaan worden, onder andere in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Het is dus geen methode die veroudert. De methode wordt steeds bijgewerkt.”

Er is iemand van KiVa op school geweest om het concept uit te leggen aan de leerkrachten. “Het hele team moet erachter staan, vond ik”, aldus Kruitwagen. “En ze staan erachter. Ze zien de meerwaarde ervan in. We hebben twee keer per week een KiVa-les. Doordat het onderwijsconcept steeds verder ontwikkeld wordt door de universiteit Groningen, blijft het up-to-date. Uit onderzoek blijkt dat met KiVa het pesten op scholen afneemt en dat leerlingen met meer plezier naar school gaan. Ook blijkt dat een veilige schoolomgeving maatschappelijk rendabel is voor als de kinderen ouder zijn. Wij hopen daar via KiVa aan bij te kunnen dragen.”

De school heeft een KiVa-team dat bestaat uit Moniek, leerkracht groep 1-2, Sasja, leerkracht groep 3-4, en Margriet, kwaliteitscoördinator. Zij gaan naar netwerkbijeenkomsten en zij informeren de ouders.

Het team is in september met de scholing begonnen en de lessen zijn ook al bezig. De kinderen zijn er dus al bekend mee. Bij de kleuters worden de lessen met een handpop gegeven: Rik de Pauw, die van alles beleeft op een boerderij en ziet dat iedereen anders is. De oudere kinderen krijgen de lessen in de vorm van een spel, waarbij ze moeten samenwerken en waarbij de groep centraal staat. Voor meer informatie, zie instagram

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier