Ben Beijer.

Ben Beijer.

Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Lijdensweg

Opinie

In het Doetinchems Vizier van vorige week las ik in een mooi artikel dat Pieter Omtzigt hulp wil bieden bij de strijd om het goederenspoor via Noordtak door onze regio te voorkomen. Pieter was het enige Kamerlid die tegen het onderzoek stemde. 

Waarschijnlijk zal alleen een massaal protest van boeren, burgers en buitenlui samen enige indruk maken. Ik ben geen fan van Kamerleden die zich afsplitsen en hun Kamerzetel meenemen. In het geval Omtzigt ligt dat helemaal anders. Hij kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen maar liefst 342.472 voorkeurstemmen, goed voor vijf CDA-zetels. 

Omtzigt volgde zijn hart en geweten en doet niet mee aan gekonkel en vriendjespolitiek. Door zijn onderzoek kwamen zwartgelakte dossiers over de toeslagenaffaire boven water. Wat volgde was een persoonlijke lijdensweg. 

Donderdag en vrijdag zag ik hem als herboren terug bij de debatten over de regeringsverklaring van kabinet Rutte vier. Hij strijdt met open vizier en respect: een voorbeeld voor velen. Dat CDA-leden uit onze regio zijn hulp inroepen, is veelbetekenend. Omtzigt waarschuwt dat men in Den Haag extreem Randstad-georiënteerd is. 

Voor je eigen streekbelang opkomen, is iets anders dan kankeren. Een tijdje geleden kwam ik in gesprek met iemand die overal op kankert en vindt dat zijn glas door toedoen van anderen halfvol is. Hij verweet mij met veel misbaar dat ik net deed of zijn glas halfvol was. Zo begreep ik volgens hem niets van de wet van de communicerende vaten. Natuurkunde was naast taal eigenlijk het enige vak dat ik leuk vond. Ik vertelde hem dus dat die wet alleen van toepassing is bij gelijke luchtdruk en een homogene vloeistof. Die gaat bijvoorbeeld niet op als er in het ene (open verbonden) glas wijn en in het andere advocaat zit. De boodschap kwam niet over. De beste man had ergens een klok horen luiden, maar wist zelfs niet waar de kerk stond.

Bij de reconstructie van de C. Missetstraat heeft men de klepel wel gevonden. Vrachtauto’s die daar niet mogen komen, rijden de weg kapot. Het zwakke halfsteensverband is nu vervangen door bestrating in visgraadverband. Heel toepasselijk als Doetinchem landelijk in beeld komt tijdens The Passion op witte donderdag, al was de kruisiging op goede vrijdag. Daar moest ik aan denken toen ik dat visgraadmotief zag, omdat wij vroeger op vrijdag altijd vis aten. Dat de lijdensweg naar de Walmolen via de C. Missetstraat loopt moet u dan maar als toevalligheid zien. 

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant