Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Koningsdag

Opinie

Burgemeester, op 27 april viert Nederland Koningsdag. Wat gebeurt er dan in Doetinchem?

“Daarvoor moeten we eigenlijk verschil maken tussen de kerkdorpen Wehl en Gaanderen en de binnenstad. Zowel Wehl als Gaanderen hebben een uitgebreid programma voor Koningsdag gemaakt met verschillende activiteiten. In Doetinchem concentreert het zich vooral in de Koningsnacht op 26 april met een gevarieerd programma. Op De Bleek vindt zowel op Koningsnacht als Koningsdag het We are Royals Festival plaats en in het centrum zijn in Koningsnacht verschillende muziekpodia. In de Grutstraat bij muziekcafé Merleyn treedt een rockband op, in het Mark Tennantplantsoen laten verschillende dj’s muziek horen, aan de Stokhorstweg op podium Mama´s vindt een programma met Nederlandstalige nummers plaats en in Amphion vindt in de kleine zaal het vooravond Koningsdagconcert plaats met Mooi Koor Man en muziekvereniging De Vriendschap. Er is dus genoeg te doen. Op Koningsdag zelf hebben we natuurlijk de traditionele vrijmarkt in en rond het centrum waarop de mensen hun zolderspullen te koop aanbieden.”

Hoe ziet uw agenda eruit op Koningsdag?
“Mijn agenda is in de ochtend gevuld met bezoeken aan de kerkdorpen Wehl en Gaanderen. Rond de middag sluit ik met het college mijn officiële activiteiten af met een oranje tompouce en een oranjebitter en ga verder zelf heel relaxed Koningsdag vieren.”

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken dit jaar met hun gezin Maastricht. Wanneer is Doetinchem aan de beurt?
“De provincie Gelderland is zo langzamerhand wel weer aan de beurt. Het zou voor de inwoners en ondernemers leuk zijn. Maar je moet je wel realiseren dat, als je het koningspaar wilt ontvangen, daar een prijskaartje aan hangt. In onze provincie zijn Apeldoorn, Zutphen en Doesburg al gastgemeente geweest tijdens toen nog Koninginnedag. Het huidige Koningspaar heeft het programma wat gewijzigd en bezoekt nu de centrumstad van een regio zoals Amersfoort, Maastricht of Groningen. Doetinchem is dan misschien wat aan de kleine kant, maar het zou best kunnen zijn dat wij in aanmerking komen. In oktober van dit jaar wordt bekend wie in 2023 de volgende is.”

Wat moet een gemeente doen om voor koninklijk bezoek in aanmerking te komen?
“Laten weten dat je beschikbaar bent. Veel meer kun je er niet aan doen.”

Behalve Koningsdag hebben we ook nog Koningsnacht. Leeft dit bij de mensen?
“Het maakt niet uit of je Oranjegezind bent of niet. Men maakt er gewoon een gezellige avond en dag van. Er wordt op diverse plekken feest gevierd. Niet alleen in de horeca maar ook bij de mensen thuis. Voor de horeca is het ook goed qua omzet na twee jaar corona.”

Trekt Koningsdag ook buitenlanders?
“Voor de Duitsers die zelf geen koningshuis hebben is het leuk, maar ze zullen er waarschijnlijk geen vrije dag voor nemen. Als Koningsdag een brug vormt naar het weekend vinden ze het best leuk om te komen kijken wat wij doen op zo’n dag.”
(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant