Ben Beijer.

Ben Beijer.

Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Proeftraject

Opinie

De laatste dagen lees ik steeds meer over fietsen en dat is niet zo vreemd in deze tijd van het jaar. Er blijkt zelfs een Wereldfietsdag te zijn en de Week van de fiets. Steeds meer mensen hebben de fiets ontdekt.
Zo ging ons dat ook. Toen ik wat beter in onze garage keek, ontdekte ik dat onze fietsen er nog stonden. Geen e-bikes overigens, want zover fietsen wij niet. De vouwfietsen netjes in de draaghoezen en de gewone fiets in de buurt van mijn auto. De Engelse vouwfietsen met zes versnellingen passen in de kofferbak van mijn auto, zelfs als het dak naar binnen is gevouwen. De gewone fietsen hebben 21 versnellingen waarvan wij er zeker al vier gebruikt hebben.

Pas geleden heb ik wat proefritjes gemaakt met de elektrische hulpbron en moet zeggen dat rijdt prima. Ongeveer dezelfde ervaring als wij met onze huidige fietsen hebben. Je hoeft bijna niet te trappen. Toen onze tweelingkleinzoons hun eerste loopfietsjes van ons kregen en we zagen hoe blij ze waren, liet ik mij in een onbezonnen moment ontvallen: “Alles met wieltjes krijgen jullie van oma en opa.” Er kwamen ook fietshelmpjes bij, die ze vol trots gebruikten. Papa had op zijn crossfiets ook een helm op, dus moest dat wel stoer zijn. Belofte maakt schuld, dus zijn er al heel wat fietsen en mountainbikes afgeleverd bij onze oogappels.

Mijn Anke is helemaal niet van het fietsen en dus vond zij dat we voor de jongens e-bikes moesten kopen. Na de vakantie moeten ze volgens haar hélemaal van Zeddam naar school in Doetinchem fietsen. Doen ze met de vingers in de neus, vond ik en ze worden er sterk van. Zoals zo vaak konden mijn argumenten niet tegen die van haar op. De jongens hebben hun fietsen en bellen met enige regelmaat op dat ze even aankomen op de fiets. We krijgen dan nauwelijks de tijd om wat lekkers klaar te zetten want even later staan ze al aan de deur. Dat is mooi, maar - zoals dat met kleinkinderen gaat - hebben we er een zorg bij. De vele ongelukken, vooral met elektrische fietsen waarover we de laatste tijd lezen.

Het instituut Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid berekende dat bij ongewijzigd beleid het aantal zwaargewonden met duizenden per jaar zal stijgen. Het verplicht invoeren van de fietshelm bij gebruik van de e-bikes kan jaarlijks tachtig doden schelen. Wij zijn voor het versneld invoeren van die plicht, liefst vanaf het komende schooljaar, eventueel als proef op het traject Zeddam – Doetinchem v.v.

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant