Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Betekenis mbo- en hbo-opleidingen voor Doetinchem

Opinie

Burgemeester, een drietal scholen voor mbo- en hbo-opleidingen heeft een of meer vestigingen binnen onze gemeente. Om hoeveel scholen en hoeveel studenten gaat het eigenlijk?
“We hebben in de gemeente drie instellingen voor mbo- en hbo-opleidingen. Voor de groene sector is dat het Zone.College en voor een breed scala aan mbo-opleidingen hebben we het Graafschap College. Zij dekken bijna het volledige aanbod aan mbo-opleidingen. Verder is er nog de Iselinge Hogeschool waar pedagogische opleidingen op hbo-niveau gevolgd kunnen worden. Samen hebben deze drie tussen de 11.000 en 13.000 studenten.”

Hoeveel leerlingen en studenten komen van buiten Doetinchem?
“De opleidingen van het Zone.College, Het Graafschap College en de Iselinge Hogeschool hebben een aantrekkende werking op jongelui uit de omgeving. Hoeveel er uit onze gemeente afkomstig zijn of van elders weet ik niet precies, maar een aanzienlijk aantal woont buiten Doetinchem. Dat zorgt voor reuring in de stad omdat ze dagelijks niet alleen op school zitten. Behalve voor studenten zorgen deze opleidingsinstellingen ook nog voor aardig wat werkgelegenheid. Het gaat daarbij niet alleen om docenten maar ook om veel ondersteunende functies. Met zijn drieën zijn ze een belangrijke werkgever in Doetinchem.”

Onderwijs en arbeidsmarkt zijn onderwerpen van een van de thematafels bij Regio Achterhoek. Wat wordt daar besproken?
“Eén van de onderwerpen die aan de thematafel wordt besproken, is hoe je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk kunt helpen. Er wordt gekeken naar een goede match tussen vraag en aanbod van medewerkers op de arbeidsmarkt. Het gaat er ook om hoe het met je handen werken aantrekkelijker gemaakt kan worden. In feite hebben we in de regio gebrek aan jongeren. En zij die er zijn willen niet altijd in de richting die het meest kansrijk is.”

Het bedrijfsleven zit te springen om invulling van vacatures. Is er een goede wisselwerking tussen vraag en aanbod?
“De drie opleidingsinstellingen in onze gemeente zijn een soort broedplaats voor talent. Wij hopen natuurlijk dat de afgestuurde jongelui hier na hun studie blijven. De praktijk laat echter zien dat er een soort opwaartse druk is. Dat wil zeggen dat jongelui na het behalen van hun mbo-diploma door willen naar hbo-niveau. Dat betekent vaak een opleiding buiten de gemeente en de regio. Speciaal voor die categorie bieden het Graafschap College en de Iselinge Hogeschool ook mbo plus opleidingen aan. Dat geldt overigens ook voor volwassenen. Voor iedereen is van toepassing ‘een leven lang leren en je blijven ontwikkelen’.”

Recent was een tweetal studenten bij u op bezoek in het stadhuis. Waarom en wat hebben ze ervan opgestoken?
“Dat waren leden van de studentenraad van het Graafschap College. Ik heb daar op hun verzoek enige tijd geleden een bezoek gebracht en bij een les Burgerschapskunde gezeten. Zij vroegen mij toen wat een burgemeester zoal doet en ik heb ze uitgenodigd een hele dag met mij mee te lopen. Daar waren ze heel enthousiast over.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant