Burgemeester Mark Boumans.
Burgemeester Mark Boumans. Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Achterhoeks Lentediner 2022

Opinie

Burgemeester, op 18 mei vindt in Nieuwspoort, Den Haag, het Achterhoeks Lentediner plaats. Kunt u daar iets meer over vertellen?
“Dit diner is al geruime tijd een traditie. Voor het eerst hebben we dit georganiseerd in 2012. Vorig jaar waren we door de corona beperkingen gedwongen het Lentediner digitaal te doen, maar er is geen onderbreking geweest. We gaan er met zo’n 40 personen uit de Achterhoek heen, onder wie een gedeputeerde en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheidsorganisaties.”

De doelgroep bestaat uit Tweede Kamerleden en bewindslieden. Oost-Nederland en zeker ook de Achterhoek is daarin zwaar ondervertegenwoordigd. Hoe wilt u hen toch naar dit Lentediner lokken?
“Ieder jaar komen er toch wel zo’n 20 à 30 Kamerleden op af, breed gespreid over de politieke partijen. We bieden een gevarieerd programma van gespreksthema’s aan met daarnaast een hapje en een drankje.”

Kunt u concrete doelstellingen noemen die u hiermee wilt bereiken? Is er een speciaal thema dit keer?
“We hebben door de ervaring gemerkt dat je niet te veel tegelijk moet willen. Het gespreksthema van dit jaar is de bereikbaarheid van de regio en dan primair via de RegioExpress en de A18. Te veel onderwerpen tegelijk werken minder goed.”

Wat is er met vorige Lentediners bereikt?
“In het verleden hebben we met de Regio Deal Achterhoek goed gescoord. We hebben toen een heel mooie Deal afgesloten en hopen dat nu weer te kunnen bereiken. Met de financiering van de Regio Expres en de verbetering van de A18 zijn tientallen miljoenen gemoeid.”

De bedoeling van het Lentediner is de Achterhoek in Den Haag beter in beeld te brengen. Moeten we daarvoor naar Den Haag of zou het ook omgekeerd kunnen?
“Een van de effecten van de contacten die we in Den Haag leggen tijdens het Lentediner, is dat een aantal van onze gasten daarna ook naar ons toe komen.”

Wie zijn de echte besluitvormers in Den Haag als het om de Achterhoek gaat?
“Dat is niet partijgebonden. Een paar ‘Achterhoekse’ Kamerleden zijn Maarten Hijink, Lisa Westerveld en Erik Haverkort. Zij maken daar niet de dienst uit, maar als je iemand kent in politiek Den Haag gaat het allemaal net iets gemakkelijker. Ook Kamerleden die we nog niet zo goed kennen kunnen voor ons belangrijk zijn en dat gaat echt dwars door alle partijen. Twee van de huidige burgemeesters in de Achterhoek, Marianne Besselink van Bronckhorst en Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek, waren voor hun burgermeesterschap lid van de Tweede Kamer. Ook dat helpt om de weg in politiek Den Haag te vinden. Het persoonlijk contact maakt het verschil.”

Zijn er nog andere Regio’s die diners in politiek Den Haag organiseren?
“Er is een aantal provincies die iets soortgelijks doen. Limburg houdt jaarlijks een aspergediner in Den Haag en Twente een wilddiner. De Achterhoek is juist succesvol door de mix van vermaak en inhoud.” (tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier