Ben Beijer.

Ben Beijer.

Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Weersverwachting

Opinie

Houdt u ook wel van een gokje? Nee, ik bedoel dan niet in het casino of de online versie, waarvoor vooral oud-voetballers reclame maken. Het gokje waarover ik het heb is naar het strand gaan op basis van de weersverwachting. 

In de krant sla ik die rubriek over, net als een horoscoop. Met beide kun je meestal alle kanten op, behalve de goede. De weersverwachting na het journaal is ook minder betrouwbaar dan de brenger van de boodschap. Thijs, één van onze kleinzoons gaf laatst op de vraag van hun bezoek wat hij later wilde worden een mooi antwoord. “Ik zal eerst moeten kijken hoe ik presteer bij het voortgezet onderwijs. Maar stel dat het toch fout gaat, dan denk ik aan weerman.” 

Logische keus dacht ik nog: Hij kan bijzonder goed uit de woorden komen en heeft veel fantasie. Ik schat zijn kansen dus redelijk hoog in. Het bezoek vertelde hem echter dat de meeste weermannen en vrouwen een universitaire meteorologische opleiding hebben gevolgd van vijf jaar. Broer Bas zei met een lach op z’n gezicht: “En als wij ‘weervrouw’ willen worden, zijn we nog langer bezig.” 

Vorige week zaten wij regelmatig bij een strandpaviljoen. Het prachtige weer was vaak onderdeel van de openingszin. Een van nature lichtgekleurde ober sprak in zijn beste Nederlands over het weerbericht. Hij bracht mij ook op het idee voor deze column. Van hem was de openingszin: ‘Houdt u wel van een gokje?’ Ik dacht eerst dat hij me loten wilde verkopen, maar hij doelde op de weerberichten. “Weet u zei hij hoeveel klanten ons dat scheelt als men bij de weersverwachting wolken laat zien met regendruppels? Scheelt zeker veertig procent”, zei hij. “Soms valt er dan ook wel eens wat, want als u samen ergens naar toe wilt en er wordt regen verwacht, dan stelt u die reis toch ook uit.”

Afgelopen vrijdag gingen beide kleinzoons met groep 8 naar Avonturenpark Hellendoorn. De school had bussen mét chauffeur kunnen scoren en wilde de reis niet afzeggen vanwege de gemaakte buskosten. De kinderen wisten dat ze eventueel eerder terug naar Zeddam zouden vertrekken in verband met de verwachte zware regenbuien. Er werd aangegeven dat het met bakken uit de hemel zou komen. De jongens hadden uiteraard regenjassen meegekregen. Toen ze thuiskwamen, zeiden ze dat er bijna niets was gevallen. Maar ze waren toch blij met de regenwaarschuwing. Ze hadden dankzij de weersverwachting de regenjassen aan gedaan en waren zo redelijk droog gebleven tijdens de vele ritten op hun favoriete wildwaterbanen.

Goed gaon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant