Ben Beijer.

Ben Beijer.

Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Iets achterlaten

Opinie

Afgelopen vrijdag was de officiële opening van Elephant Parade in de binnenstad van Doetinchem. Het Binnenstadbedrijf heeft een uniek project binnengehaald. In het verlengde van de Parade komt er een speciale shop met o.a. mini exemplaren van de Elephant Parade in de Catharinastraat.
De woordvoerder van Social Enterprise Elephant Parade vertelde dat een belangrijk deel van de inkomsten van het project naar de bescherming van de olifant populatie gaat. Er leven nog 30.000 olifanten in Azië, dat is maar dertig procent van de oorspronkelijke populatie.

Binnenstadbedrijf Doetinchem heeft nu het weer kan, reizen centraal gesteld bij hun projecten. De reizende kudde olifanten die o.a. Rio de Janeiro, Amsterdam en Las Vegas aandeden past dus prima in het Centrum van de Achterhoek.
Na het eerste weekend trekken de olifanten tot 31 juli de hele binnenstad door. De olifanten (op maat van een babyolifant) zijn door internationale kunstenaars beschilderd. Olifant Mosha is de bron van inspiratie achter de parade. Waar ter wereld de kudde ook neerstrijkt, Mosha is er altijd bij. Dit kunstwerk heeft een prothese aan de rechtervoorpoot. De echte Mosha is geadopteerd door Social Enterprise en krijgt bij het groeien steeds een nieuwe dure prothese aangemeten.
U kunt deze info scannen bij de kunstwerken, maar dan moet u de Engelse taal wel machtig zijn. Toch staat de reizende kudde voor verbinding ook met de Achterhoek. Als uw Engels niet zo goed is, neem dan uw kleinkind mee voor de vertaling.

Zonder die vertaling is een rondje rond de kerk of binnenstad ook zeer aan te bevelen. Zaterdagmorgen zag ik een gezinnetje met twee kleine kinderen waarvan de kleinst vol verwondering riep dat hij een ‘vliegtuigolifant’ zag. ‘Dat kan toch helemaal niet’ zei hij vol verbazing. Het is een exemplaar dat mee kwam van het toen nog niet afgesloten Schiphol. Vol enthousiasme vertelde Sanne, marketeer bij het Binnenstadbedrijf dat de drie speciaal voor Doetinchem gemaakte olifanten waaronder die van Roosart wel een Nederlandse tekst hebben. Bij Deerntje Truus en haar broertje Guus met prachtige afbeeldingen van beeldbepalende gebouwen uit de stad horen we dat Guus en Truus stevig met ‘beide benen’ op de grond staan. Zij zal hun naamgevers bedoelen denk ik, want deze hebben er gelukkig vier. Toen de marketeer van BBD vroeg of de olifanten het weekend op grondgebied van de kerk mochten staan, kwam het gevatte antwoord: “Wij staan achter de gedachte een voetdruk achter te laten over betrokkenheid met de olifantenpopulatie maar vragen wel de eventueel ‘achtergelaten olifantenstront’ zelf op te ruimen.”

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant