Ben Beijer.

Ben Beijer.

Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Voor de sier

Opinie

Weet je waar je over moet schrijven, zegt een man tegen mij: over die verkeerslichten aan de Missetstraat, het is levensgevaarlijk. 

Ik beloof hem te gaan kijken omdat ik die klacht vaker hoorde. Precies één week later staat hij weer voor mij en vertelt dat ik er nóg niet over geschreven heb. Klopt, zeg ik, alles doet het, je moet alleen hard kunnen lopen om de overkant te halen, net als overal in de stad.
Hij vertelt dat als je vanaf de fietsbrug richting ‘t Brewinc fietst er geen verkeerslichten zijn richting de Walmolen aan de IJsselkade. Ik leg uit dat verkeerslichten aan de rechterkant van de straat staan. Bij de rood-witte afschrikplanken kun je veilig oversteken. Ja, maar bij de verkeerslichten van de Waterstraat naar de fietsbrug klopt er niets van, gaat hij verder.
Ik ga weer per fiets en lopend op verkenningstocht en zie geen probleem. Als ik echter met de auto over die kruising rij, merk ik dat ik al lang groen heb terwijl de fietsers ook door mogen rijden. Zouden de lichten dan toch niet werken, want wandelaars en fietsers negeren het rode oversteeklicht toch niet?
Peter Pannekoek zei het in zijn oudejaarsconference al: “De knopjes bij verkeerslichten in Doetinchem zijn er alleen voor de sier.”
Als ik later bij de brug sta met een vriend zien we een man die zijn fiets, broek, schoenen en handen onder de witte verf heeft zitten. Het blijkt dat een grote emmer verf van zijn bagagedrager gevallen is. Hij laat de rotzooi voor wat het is en rijdt besmeurd door. Het fietspad zit onder de verf en is spekglad. Aardige buren bewaken de plek om ongelukken te voorkomen. Buha is gesloten en dus bellen we een privé nummer van een medewerker. Gerard beloofd er werk van te maken, en binnen tien minuten staan er drie Buha medewerkers en wordt het fietspad schoongespoten.
“Klasse”, vindt een buurman. “Als ze het verkeerslicht nu ook nog eens maakten, zou het hier veiliger worden.” Ik heb beet en vraag het probleem uit te leggen. Wat blijkt: aan beide kanten van de Waterstraat staan oversteekverkeerslichten richting de brug, v.v. De beste man vindt dat als mensen rechts van de Waterstraat groen krijgen, hij dat aan de linkerkant ook moet krijgen. Ik laat hem zien hoe dat werkt. Ja hallo, krijg ik als antwoord, dan moet ik dus zelf op die knop drukken. Als ze daarginds groen hebben wil ik dat hier ook, zo niet dan loop ik wel door rood.
Pannekoek had toch gelijk: Die knoppen zitten er alleen maar voor de sier.

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier