Ben Beijer.
Ben Beijer. Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Rare lui op het water

Opinie

“De strijd om ruimte op de Oude IJssel neemt toe”, vette letters in mijn krant. Dagelijks kijk ik naar het water en zie steeds meer mensen genieten met kajaks, subboards, roei- en motorboten. Net als op de weg heb je op het water mensen, meestal in een speedbootje, die geen rekening met anderen en de natuur houden. De rust voor anderen, waaronder sportvissers, wordt door dat soort types zwaar aangetast. 

Het kan anders; de laatste maanden zagen wij steeds een actieve jongeman met een karretje achter z’n fiets langs komen. Eerst met twee subboards, maar het werden er steeds meer. We zagen hem pas geleden in een tuk-tuk voorbij tuffen met zes subboards op het dak. We wanen ons in een waterparadijs.
Elkaar respecteren en ruimte geven blijft ook op het water een voorwaarde. Dat de huurboten te hard gaan is volgens onze kleinzoons onzin. ‘Opa die boten zijn niet vooruit te branden’ hoorde ik hen al klagen, je kunt nog harder op een waterfiets.

Deed mij denken aan een Belgische familie bij Sant Remo. Emil, Michelle en hun twee kinderen kwamen bijna elke avond bij ons aan. Ze wisten blijkbaar dat ik ooit verhalen nodig zou hebben voor een onemanshow of column. Emil’s laatste verhaal ging over hun poging om te gaan spelevaren op de mediterrane. “Awel Ben”, begon hij, “heeft u het al gehoord dat we ruzie hebben gehad met Pipi?” Pipi was de kustwacht voor het privé-strand bij ons vakantiecomplex. Bij hem kon je boten en waterfietsen huren. Hij hing ook het baken uit bij storm en slecht zicht. Emile vond dat onzin. “Die moet hij dan eerder uithangen hè, bij slecht zicht zie je die toch niet, hè? Moet U luisteren Anke: Wij hadden twee waterfietsen gehuurd en Pipi zou ons afdrukken om het water op te geraken. Door de golfslag van andere boten werden wij steeds teruggeworpen op het strand. Na vier keer werd hij al boos hè. Wij wisten niet dat wij zelf moesten trappen. Dat had hij toch even kunnen zeggen hè? De vijfde keer ging ik met Stefan. Ik zeg; U moet op rechts even niet trappen anders kunnen wij den bocht niet maken, hè. Toen kwam Pipi ons boos met een speedboot ophalen, alsof wij in de territoriale wateren voor het Libië van Kadhafi voeren. Hij kwam kijken of het roer soms vast zat, omdat wij alleen maar rechtuit gingen. Wij konden toch niet weten dat die hendel in het midden voor het sturen was. Had hij toch even kunnen zeggen, hè. Rare lui op het water... Die Italianen.”

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier