Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Evenementen in Doetinchem

Opinie

Burgemeester, nadat de corona beperkingen zijn opgeheven hebben weer een aantal evenementen plaatsgehad. Wat waren de meest opvallende?
“Nadat we twee jaar door corona niets hadden, konden we vanaf april weer beginnen. Bijna alle evenementen die er voor corona ook waren zijn weer op poten gezet. Ze trokken zeker zoveel publiek als daarvoor. De horeca en andere ondernemers hebben er volop van geprofiteerd. Een mooi voorbeeld was het Stadsfeest dat in volle glorie is herrezen, zij het met een iets andere programmering dan in de eerdere edities. Het trok volop publiek. Straattheaterfestival BuitenGewoon en Festival Achterland, om er maar een paar te noemen, waren ook heel succesvol en trokken veel belangstelling ook van buiten Doetinchem. Er zal in de binnenstad en rond het centrum hier en daar zeker sprake zijn geweest van enige overlast maar niemand heeft daarover geklaagd.”

Waren er ook nieuwe bij?
“Dit seizoen hadden we alleen evenementen die we ook al van voor corona kenden. Nieuwe initiatieven werden in de laatste paar jaar door de pandemie gedempt. Geen evenement, maar wel een publiekstrekker van internationale allure was dit jaar de internationaal bekende olifantenparade in de binnenstad. Uit wat ik zo hoor zijn er al wel plannen voor het seizoen 2023. Vaak gaat het om dingen toevoegen aan bestaande evenementen, maar ook wel om nieuwe. Het aanpassingsvermogen van de stad is vrij groot. In die zin is er wel ruimte. Voor verschillende evenementen zijn er verschillende initiatiefnemers. Het kan ook om landelijke evenementen gaan. ”

Leggen evenementen extra druk op politie en handhavers?
“De veiligheid rond evenementen is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de organisatoren. Wij spreken tevoren met hen af hoeveel beveiligers er nodig zijn. Wij hoeven dus niet permanent zelf voor de beveiliging te zorgen. Alleen bij incidenten komt de politie in actie. Die waren er dit jaar gelukkig nauwelijks.”

Welke gaan wij terugzien in 2023 en hoeveel evenementen kan de stad aan?
“Het programma voor 2023 moet nog opgesteld worden, maar we zullen zeker een aantal van de meest opvallende evenementen terug gaan zien. De plannen die er ongetwijfeld zijn moeten nog gestalte krijgen. Doetinchem is behoorlijk flexibel in het opvangen van de drukte die ermee gepaard gaat.”

Komen ook mensen van buiten de gemeente op deze evenementen af?
“Dat meten we eigenlijk niet. Wat wij standaard door het jaar wel doen is het bezoek aan de binnenstad meten. Wat we wel weten is dat Straattheaterfestival BuitenGewoon mensen van heinde en ver trekt, dus ook van buiten Doetinchem. Dit heel bijzondere festival wordt jaarlijks gehouden vlak voor de zomervakantie en toont nationale en internationale theateracts. Men noemt het zelf verrassend, vernieuwend, vertederend, verbazingwekkend en dat is zeker niet overdreven.”

Wat is de toegevoegde waarde voor de stad en de gemeente?
“Er gebeurt wat en er is activiteit in de stad. Van april tot oktober is er altijd wel wat te doen in en rond de binnenstad. Dat maakt Doetinchem extra aantrekkelijk, niet alleen voor de bezoekers maar ook voor de middenstand en ondernemers.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier