Afbeelding

Carnaval

Opinie

Carnaval

Burgemeester, over een paar dagen barst carnaval los, ook in Doetinchem. Wat gaan we daarvan merken? “De afgelopen tien jaar is carnaval in Doetinchem enorm gegroeid. Duizenden mensen genieten er een paar dagen van en zeker ook van de optocht op zaterdag. Zaterdagochtend is de eerste officiële handeling de sleuteloverdracht waarbij ik het gezag overdraag aan de stadsprins die vanaf dan tot dinsdagavond verantwoordelijk is. Wat zien we; de spiegeltent op het Simonsplein, de verklede mensen en de optocht. Wat veel mensen vergeten is dat carnaval ook een sterke sociale component heeft. De prinsen gaan op bezoek bij zieken en ouden van dagen. Carnaval is meer dan bier drinken en hossen.”

Is er vooraf overleg geweest met de carnavalsverenigingen en de horeca? “Carnaval is eigenlijk een evenement, je gaat dus met elkaar in gesprek onder welke condities dat evenement kan plaatsvinden. Er komt veel organisatie bij om de hoek kijken en het overleg daarover gaat in goede harmonie. De horeca heeft daar zeker een rol in om dat het dan heel druk is in de stad en heeft er ook baat bij. Ook met dingen geregeld te krijgen zoals veiligheid. Er wordt meer gedronken en alles staat meer op scherp en daar moeten we ook scherp op zijn. Op maandagochtend is er een kroegentocht in de stad waar de horeca actief aan mee doet. De horeca is een groot onderdeel van het carnaval.”

Zijn de politie en handhavers extra paraat tijdens carnaval? “Tijdens uitgangsdagen, dus ook carnaval, is er altijd een horecateam beschikbaar bij de politie. Rond carnaval moeten we extra alert zijn op het inzetten daarvan. Carnaval is een blij feest, mensen komen niet naar de stad om daar rottigheid uit te halen maar er wordt wel behoorlijk ingenomen en dat kan in de praktijk leiden tot schermutselingen op het eind. ‘s Avonds is handhaving echt een taak van de politie daar op te letten. Overdag zijn onze toezichthouders ook actief bijvoorbeeld rond de optocht en de kroegentocht wanneer er extra veel mensen op de been zijn. Het belangrijkste daarbij is dat alles veilig verloopt. Rond de spiegeltent is er wel extra inzet en handhaving.” 

Doet u zelf mee aan carnaval? “Ja, maar na het overhandigen van de sleutel van Doetinchem aan de stadsprins ben ik minder zichtbaar dan anders. Hoe ik mij in het carnavalsgebeuren ga mengen weet ik nog niet.”

Na carnaval komt de vastentijd van 22 februari tot 6 april. Wordt die nog actief beleefd? “Er zijn nog wel mensen die zich aan de vastentijd houden, maar dat zijn er minder dan vroeger. Een tijdje wat kalmer aan doen kan overigens helemaal geen kwaad en schaadt niet.”

Welke raad hebt u voor de carnavalsvierders? “Maak er een mooi feest van met elkaar.”

Tekst: Bert Vinkenborg

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant