Afbeelding

Selectief winkelen

Opinie

Selectief winkelen

Binnenkort mogen wij weer naar de stembus. We worden van alle kanten voorzien van informatie. Beetje selectief, niets menselijks is politici vreemd. Er zijn nogal wat partijen waarop u kunt stemmen. Van de meesten weet u bij voorbaat dat zij geen verantwoordelijkheid gaan nemen. Dat kan verschillende redenen hebben. Meestal omdat men geen concessies wil doen, toch een voorwaarde in ons ‘veel partijen land’. Bij de vorigeprovinciale verkiezingen was er één grote winnaar; de partij Forum voor Democratie van Baudet die ons landkwam redden. In de Tweede Kamer doet men dat al, de partijtop kan zich heel goed redden, vandaar hun weigering om neveninkomsten openbaar te maken. Veel onheil richten ze niet aan omdat ze er nauwelijks verschijnen. In de Eerste Kamer kreeg men zelfs twaalf zetels, daar is er sinds maart 2022 nog precies één van over, de rest is er vandoor of naar een anderbelangengroepje gestapt. Ik hoop dat we niet weer zo’n letterlijk en figuurlijk ‘veelbelovende partij’ in Provincialestaten en Eerste kamer krijgen die boze stemmers verzamelt. Binnen de kortste keren valt zo’n partij traditioneel uit elkaar omdat kandidaten vaak gelukzoekers met eigen belang zijn.
Veel mensen binnen de grachtengordel zijn ook enorm voor het opvangen van vluchtelingen, als dat tenminstein de provincie is. Lijkt een beetje op de belangengroep die getooid met de Achterhoekse vlag de belangen bundelen van ‘mensen tegen windenergie’. Eigenlijk zijnze vóór windenergie maar niet in eigen buurt. Hun moto “Geen windindustrie in de Achterhoek, hier Nee, Ja op zee.”
Een van onze dochters woont op Scheveningen met prachtig zicht op de haven en de zee. Je hoort haar niet klagen over de ‘horizonvervuiling’ waar haar buren het over hebben. Men probeerde haar binnen eenactiecomité te krijgen omdat het uitzicht ernstig wordt aangetast. Bij helder weer kon dochterlief de stippenaan de horizon inderdaad ontdekken. Haar buren waren het helemaal met haar eens toen zij voorstelde om windturbines in de Achterhoek te plaatsen omdat daar plaats genoeg is. Het actiecomité schrok pas toen zij vertelde dat haar ouders daar vlak bij een molen wonen. Ze vroegen haar hoeveel kilometer er vandaan omdat erimmers plaats genoeg schijnt te zijn. Nog geen honderd meter, was het antwoord en toch geen last van slagschaduw, waardevermindering en na zes jaar ookgeen gezondheidsschade. De spanning was om te snijden, tot ze bij het verlaten van de bijeenkomst vertelde dat de molen’ not in our backgarten’, maar in de voortuin staat en dat we er volop van genieten omdat het nog een ‘oud model’ is.
Het energievraagstuk, stikstofaanpak en opvang van oorlogsvluchtelingen gaat ons allemaal aan en zijn geen items om belangengroepjes selectief mee te laten winkelen.

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier