Afbeelding

De strijd tegen drugs

Opinie

De strijd tegen drugs

Burgemeester, recent zijn er landelijk een groot aantal aanhoudingen verricht in de drugswereld; ook in onze gemeente. Waardoor deze toename? “We zien, ook in Doetinchem, dat de criminaliteit steeds vaker drugs gerelateerd is. Dat gaat vaak met veel geweld gepaard. De bevolking van de penitentiaire inrichtingen is daardoor van een ander, zwaarder kaliber geworden. Landsgrenzen spelen steeds minder een rol. De actie van een paar weken geleden in Doetinchem ging uit van de landelijke eenheid van de politie en had als doel een landelijk crimineel netwerk op te rollen.”
De indruk bestaat dat de kopstukken buiten schot zijn gebleven. Klopt dat? “Voor mij is dat moeilijk in te schatten. Mijn indruk is dat een actie als deze wel degelijk effect sorteert. De politie heeft met deze actie voor de tweede keer laten zien dat men toegang heeft tot criminele communicatienetwerken en daardoor zicht heeft gekregen op wat er daarbinnen gaande is met uiteindelijk een landelijke actie als resultaat.”
Lang bestond de indruk dat de drugsmaffia vooral in Brabant actief was. Schuift de drugsgrens op naar het Noorden? “Die gedachte ken ik ook wel, maar criminaliteitsbestrijding is te vergelijken met een waterbed. Als je op één plek duwt komt het op een andere plek naar boven. Door de landelijke aanpak vergroten we de zichtbaarheid van de criminaliteit in het hele land.”
Heeft de politie voldoende mensen, mogelijkheden en middelen om tegen de drugsmaffia op te treden? “De aanpak van dit soort zware drugscriminaliteit, ligt bij een goed uitgeruste landelijke eenheid van de politie. De regionale politie (‘onze’ eenheid Oost-Nederland) blijft daarnaast ook gewoon zijn werk doen.”
Sommige politici pleiten voor legalisatie. Wat vindt u daarvan? “Dan hebben ze het doorgaans over het gebruik van en de handel in wiet. We hebben nu nog te maken met een weeffout in de wetgeving waardoor verkoop en gebruik van wiet binnen zekere grenzen gedoogd wordt en de inkoop aan de achterdeur verboden is. Van die situatie willen veel bestuurders en politici af en er gaan proefprojecten van start om te zien of en hoe dat kan werken. Als we het hebben over XTC pillen die op dance feesten worden verkocht, dan is dat wat mij betreft uit den boze en moet dat verboden blijven.”
Hard optreden tegen de drugscriminaliteit en preventief tegen het gebruik. Is dat nog in één beleid samen te vatten? “Het is goed om bepaalde zaken landelijk en andere lokaal aan te pakken. De coördinatie tussen die twee is een kwestie van overleg. Justitie en politie moeten informatie uitwisselen. De nationalisering van de politie is zeker een goede zaak. Wat betreft mijn eigen rol; voor openbare orde en veiligheid ben ik het gezicht van de gemeente, maar sommige zaken zijn gewoon te groot. Een voorbeeld was de actie van een paar weken geleden. Ik werd ’s morgens keurig door de politie op de hoogte gesteld maar had er verder geen rol in. Van tevoren weet je nooit hoe zo’n actie afloopt. Nu ging het snel en relatief geruisloos maar het had ook anders kunnen gaan.

Tekst: Bert Vinkenborg

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant