Afbeelding

Lopende neus

Opinie

Lopende neus

De laatste dagen loop ik nogal te niezen, komt door pollen in de lucht. Vroeger had ik daar geen last van. De eerste niesbuien kwamen toen wij nog in Gaanderen woonden. In onze patiotuin hadden wij een dak-plataan laten plaatsen. Ik had de tuinman eerst verkeerd begrepen en dacht dat hij die boom op het platte dak wilde zetten. Je hoorde in die tijd voor het eerst over het beplanten van daken, en ik dacht nog, die is wel erg doorgeschoten. Iets dat ik tegenwoordig wel van meer mensen met extreme denkbeelden denk. Die boom werd steeds mooier, ik vond het de beste schaduwbrenger die je kon wensen. Heerlijk om onder te zitten met een mooi boek en een glas koele wijn.

Toen wij nog werkten kwam die tuinman op gezette tijden de tuin onderhouden. Onderhouden is misschien een te groot woord. Hij kwam in het voorjaar planten poten en in het najaar de tuin winterklaar maken. Die plataan kreeg dan gelijk ook een grote beurt. 

Bij een grote beurt dacht ik eerder aan ondeugende dingen, olie verversen of de voorjaarschoonmaak vroeger thuis. Maar onze tuinman vond oude planten verwijderen, de boom ontdoen van alle zijtakken en overgebleven bladeren ook een grote beurt, aan de rekening te zien. Toen wij de tuin wat gemakkelijker in onderhoud wilden laten maken verdween de vijver. Onze waterinstallatie en vissen gingen naar een overbuurman. Wij kregen een bezoek en omgangsregeling voor als wij de vissen wilden zien. Wij hebben daar weinig gebruik van gemaakt. We ontdekten al gauw dat wij toch meer van lekkerbekjes hielden dan van al dat goud dat er in onze vijver blonk.

Op de plaats van de vijver en bloembedden kwamen er composiet vlonderplanken. De beste oplossing volgens de tuinman; milieuvriendelijk uit hout, gerecycled kunststof. en onderhoudsarm. Dat laatste sprak ons aan. De fabrikant kwam het zelf in twee dagen leggen. Na de eerste dag kwam een broer van de tuinman iets brengen. Toen hij mij hoorde niezen, vroeg hij waarom ik een plataan had. Hij vertelde , omdat ik die boom nu zelf snoeide die wel eens de oorzaak van mijn hooikoorts kon zijn. Wij belden de tuinman om de plataan nog diezelfde avond om te zagen en af te voeren. De monteurs keken de volgende morgen heel raar naar onze tuin. Of ik echt hooikoorts heb weet ik niet, ik ben niet moe, heb geen tranende ogen en ben niet benauwd. Ook heb ik geen verstopte neus. Wel blijf ik niezen en heb ik net als een gezonde hond soms juist een natte neus. Vraag mij nu ineens af waarom mensen zeggen dat een neus loopt, terwijl ze van voeten zeggen dat ze ruiken.

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier