Afbeelding

Gezegde

Opinie

Wij zijn nog uit de tijd van spreekwoorden en gezegdes. Daar dacht ik aan tijdens een zomers concert van Mooi Koor Man. Onze dirigent merkte dat er iets anders klonk dan voorzien, liet zijn handen zakken en keek vol verbazing in zijn partituur. Een seconde later zongen de mannen weer als lijsters met begeleiding van het vrolijk doorspelende combo. Geen moment van paniek bij mijn zangvrienden. Voor het koor staat een dirigent die de noten van alle stemgroepen en instrumenten tegelijk kan lezen.

Zijn gezegde: “Ik kan mij beter aanpassen aan jullie, dan jullie allemaal aan mij.’’ Aan het eind van dat lied kwam er een brede lach op zijn gezicht en ik dacht: ‘Wie het laatst lacht…. is dus niet altijd het traagst van begrip’.

Wij lopen, zeker bij warm weer, graag langs het water van de Oude IJssel of een andere rivier. Een tijdje geleden aan een kade met woonboten in Deventer. Aan de ene kant van de weg het water, aan de andere een weitje met schapen. We zagen een man vanaf een woonboot naar de overkant lopen met groenteafval. De boot had een bijzondere naam. Om in gesprek te komen zei ik; “u woont mooi op het water, maar met de schaapjes op het droge”. “De wei is niet van mij”, antwoordt de man, “maar die twee schapen wel, ze passen beter in de wei dan op de boot”. Mijn vrouw en ik zijn gelovig én gek op dieren. We hebben naast die twee schapen ook nog twee honden, twee katten, twee parkieten, twee kanaries en twee hamsters. Ik dacht daar komt één van de twee apen uit de mouw maar Anke zegt gelijk, nu begrijp ik de naam “de Ark van Nol en Jo”. “Ja, toepasselijk toch”, zegt de man trots, “komen jullie soms voor die boot die te koop is?” “Nee”, hoor ik Anke zeggen, “wij zijn de weg óók een beetje kwijt.”

Het leek mij dat de raddraaiers tussen de studenten in Amsterdam de weg helemaal kwijt waren. Als het hen ging om de ellende in het Midden Oosten aan de kaak te stellen is dat jammerlijk mislukt. Wat overblijft is, dat er niet meer over die ellende, maar over de vernielingen en geweld werd gesproken. Gelukkig bleven rellen uit tijdens de dodenherdenking op de Dam, maar ook hier in Doetinchem. De bloemen op het Joodse monument bleven gelukkig liggen. Je kunt dus tegen het geweld van een staat zijn met respect voor slachtoffers. Ik denk aan het gezegde; ‘Vrijheid bestaat in het erkennen van (je) grenzen’. Wij leven in het vrije Europa-pa van Joost Klein, zachtaardige jongeman hoor ik, die toch boos werd op een cameravrouw van het songfestival. Soms zijn artiesten net mensen vrees ik en denk aan een oud Zweeds gezegde: ‘Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad’.

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant