Afbeelding

Kwart van de Nederlanders nog altijd bang voor de tandarts

Partnerbijdrage

Zeker een kwart van de Nederlanders ervaart angst als het op de tandarts aankomt. Er zijn zelfs zo’n 800.000 Nederlanders die niet naar de tandarts gaan omdat ze er zo tegenop kijken. Het is dus duidelijk dat de zogeheten ‘tandartsfobie’ geen onbekend probleem is ons land. Waarom delen zoveel mensen deze angst en hoe kunnen we het oplossen? Hieronder proberen we een antwoord te vormen op deze vragen. 

Wat maakt ons zo bang voor de tandarts?
Er is eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven waarom wij als mensen zo’n hekel hebben aan de tandarts. Vaak zijn er meerdere redenen die deze angstige gevoelens oproepen. Zo associëren we de tandarts vaak met pijn, ook al is dat nergens voor nodig. Tegenwoordig zijn we zover dat iedere tandheel-procedure vrijwel volledig pijnloos ervaren kan worden. Verdovingen zijn overigens ook een reden waarom een grote groep mensen de tandarts vermijden. Sommigen hebben een angst voor naalden, terwijl anderen bang zijn dat de verdoving niet zal werken. Ook hier hoef je je eigenlijk geen zorgen over te maken, want de tandarts zal altijd controleren of de verdoving effectief genoeg.
Een andere mogelijke reden is dat mensen beperkte controle hebben in de tandartsstoel en dat dit hun angstig maakt. Als je eenmaal in de stoel ligt kan het voelen alsof je geen kant meer op kan. Deze restrictie maakt mensen bang, waardoor ze liever hun tandartsafspraak overslaan. Tenslotte kan het ook nog zo zijn dat mensen zich schamen voor hun gebit. Hierdoor komen velen in een vicieuze cirkel terecht: door schaamte voor het gebit bezoeken ze de tandarts niet, waarna de staat van hun tanden steeds verder aftakelt.

Afkomen van je tandartsfobie
Mocht je last hebben van tandartsfobie, dan hebben we een aantal tips voor je die een bezoek aan de tandarts mogelijk makkelijker voor je kunnen maken. Allereerst is het belangrijk dat je je tandarts op de hoogte brengt van je angst. Mondhygiënisten en tandartsen begrijpen dat veel mensen het lastig vinden en willen je daarom ook graag ondersteunen waar dat kan. Een goed vertrouwen tussen tandarts en patiënt kan al veel goed maken. Bovendien bestaan er speciale angsttandartsen: deze praktijken richten zich volledig op mensen met een tandartsfobie. Zij zullen er alles aan doen om je afspraak zo prettig mogelijk te laten verlopen.
Is je angst voor de tandarts zo extreem dat je er niet meer vanaf komt? Kies dan voor TCN, expert in patiënten met angst voor de tandarts. Deze praktijk behandelt je gebit terwijl jij onder narcose bent. Zo merk je helemaal niets van je afspraak bij de tandarts, maar krijgen je tanden toch de nodige zorg.

Al jaren de tandarts niet bezocht? Dit zijn de gevolgen
Het is belangrijk om twee keer per jaar de tandarts te bezoeken. Als je dit niet doet, dan kan dit nare gevolgen hebben voor je gebit. Door enkel iedere dag je tanden te poetsen houd je je gebit niet in stand, daar is helaas wat meer voor nodig. Zo voel je beginnende gaatjes niet en kan er dus lange tijd mee rondlopen voordat je merkt dat er iets aan de hand is. Ook tandvleesontsteking ligt op de loer, met enkel tandenpoetsen kun je namelijk je tandvlees moeilijk gezond houden. Als je te lang met deze klachten blijft zitten kun je tanden verliezen. De pijn die gaatjes en ontstekingen veroorzaken ligt vaak vele malen hoger dan de pijn die je voelt bij een tandartsafspraak. Hoe langer je weg blijft bij de tandarts, hoe erger je gebit achteruit zal gaan.

Ook al is het begrijpelijk dat je bang bent voor de tandarts, het is belangrijk dat je hier iets aan doet. Als je lange tijd niet naar de tandarts gaat zal je gebit hard achteruit gaat en loop je zelfs het risico om tanden te verliezen. Probeer je angst te overwinnen, zodat je binnenkort weer met een glimmend gebit lachend in het leven staat!

‘Dit artikel wordt u aangeboden door TCN. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier